Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 13:24 • 2 min
Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika

BRATISLAVA - Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika. Ide o ženu, ktorú minulý týždeň hospitalizovali v prešovskej nemocnici po tom, čo sa vrátila z Južnej Ameriky.

slovakia

left justify in out

Laboratórium v nemeckom Hamburgu potvrdilo u pacientky z Prešova vírus Zika. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Viliam Čislák. Pacientku z Prešova s podozrením na vírus hospitalizovali v stredu 24. februára vo FNsP J. A. Reimana v Prešove a v piatok po odznení príznakov ju prepustili domov. 

 

Pacientka sa vrátila z Južnej Ameriky, kde sa nakazila a mala klasické klinické prejavy, teda prejavy chrípky. Vírus Zika prenášajú komáre, zaznamenali sa aj prenosy krvnou, sexuálnou cestou a pri pôrode. Preto dali odporúčania, ktoré platia hlavne v Národnej transfúznej službe, že občania, ktorí boli v krajinách, kde toto ochorenie evidujú, nemôžu darovať krv po dobu 28 dní. Pacientka teraz rovnako nemôže darovať krv, mala by mať chránený pohlavný styk a nemala by otehotnieť, informoval Čislák. Tento vírus spôsobuje mierne ochorenie, ktoré po niekoľkých dňoch odznie. Jeho nebezpečenstvo spočíva v jeho vplyve na novorodencov matiek, ktoré sa vírusom nakazili počas tehotenstva. „Vírus odznie ako chrípka, pacientka nemusí byť nijak izolovaná,“ zdôraznil minister. 


„Som veľmi rád, že na toto ochorenie sa myslelo hneď na začiatku a urobili sa opatrenia, ktoré boli potrebné pre túto pacientku a ľudí, ktorí cestujú do krajín, kde toto ochorenie je,“ povedal Čislák s tým, že v súčasnosti je zaznamenaných zruba 40 krajín s týmto vírusom. „Je veľmi dôležité, že náš Úrad verejného zdravotníctva spolupracuje s týmito zariadeniami vo svete, a preto tieto informácie máme,“ dodal.

 

Podľa dostupných informácií u 80 percent nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov, v 20 percentách má ochorenie príznaky klasickej chrípky. Inkubačná doba je tri až 12 dní, potom to odznie približne za týždeň. Prejavy sú zvýšená teplota a bolesti kĺbov, vyrážky na tvári. „Samotná liečba je symptomatická, potláčame iba príznaky. V súčasnosti nie je liečba, ktorá by tento vírus riešila, a neexistuje ani vakcinačná látka,“ informoval Čislák. Ľudia, ktorí cestujú do postihnutých krajín, by mali používať repelenty, dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies