Na Slovensku pribudli ďalšie prípady koronavírusu

NETKY.SK • 22 Marec 2020, 11:16 • 2 min
Na Slovensku pribudli ďalšie prípady koronavírusu

BRATISLAVA - Počet pacientov nakazených koronavírusom u nás deň čo deň rastie. Aktuálne je potvrdených 178 nakazených ľudí, počet negatívnych testov je do tejto chvíle 3069.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na Slovensku včera pribudlo ďalších 41 prípadov koronavírusu. Informáciu potvrdil po zasadnutí novej vlády SR jej premiér Igor Matovič (OĽaNO). Dodal, že hneď v nedeľu 22. marca pôjde osobne do centra Štátnych hmotných rezerv SR, aby preveril ich súčasný stav a tiež opatrenia, ktoré boli doteraz zavedené. Aktuálne bolo v súvislosti s novým ochorením potvrdených 178 prípadov.

Asociácia záchrannej zdravotnej služby (AZZS) tvrdí, že ak v najbližších dňoch nedôjde k oprave financovania záchraniek, prevádzka urgentnej neodkladnej prednemocničnej starostlivosti, čiže záchraniek, bude nezvratne kolabovať a stane sa nefunkčnou. Prezident AZZS Matej Polák poukázal na to, že o tento krok záchranná zdravotná služba dlhodobo žiada. Tiež, že táto oprava už bola odsúhlasená slovenskou vládou aj ústredným krízovým štábom. Situáciu záchranárom komplikuje nový koronavírus.

 

 

„Záchranky na Slovensku pracujú vo vypätých podmienkach už niekoľko mesiacov, už aj pred nástupom epidémie ochorenia COVID-19. Obrovský nápor súvisiaci s aktuálnou epidemickou situáciou však môže ešte urýchliť kolaps záchrannej zdravotnej služby,“ komentoval Polák s dôvetkom, že v dôsledku chýb z minulosti takmer jedna pätina posádok záchraniek nedostáva v súčasnosti zaplatené za vykonané zásahy.

 

Komentoval, že dofinancovanie činnosti záchrannej zdravotnej služby bolo schválené, uvoľnenie prostriedkov však doposiaľ čakalo na podpis ministra zdravotníctva. Zdroje do záchraniek preto podľa Poláka zatiaľ nedorazili. Poukázal tiež na to, že boj proti novému koronavírusu, ktorému záchranári čelia v prvej línii, nie je jednoduchý z hľadiska psychického, morálneho, odborného ani ekonomického. Polák preto dodal, že sa obáva, či sa práve záchranná zdravotná služba nestane „prvou obeťou“ ochorenia COVID-19 na Slovensku.

 

AZZS je dobrovoľným, nepolitickým záujmovým združením poskytovateľov prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti - záchrannej zdravotnej služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies