Matovič skonštatoval, že vo vzťahu s Čínou nás napriek rozdielom, len otvorená myseľ a spolupráca posunú dopredu

NETKY.SK • 10 Február 2021, 08:39 • 2 min
Matovič skonštatoval, že vo vzťahu s Čínou nás napriek rozdielom, len otvorená myseľ a spolupráca posunú dopredu

Samit 17+1, ktorý sa konal virtuálne, potvrdil záujem o spoluprácu na multilaterálnej úrovni. Výsledkom je dokument, ktorý zahŕňa súbor aktivít a iniciatív v rôznych sektoroch spolupráce.

slovakia

left justify in out

Virtuálny samit formátu 17+1, ktorý hostil čínsky prezident Xi Jinping sa uskutočnil v utorok, 9. februára 2021 pod názvom „Meeting Current Challenges and Strengthening Practical Cooperation“ a Slovensko na ňom zastupoval Igor Matovič, ktorý pozitívne hodnotil schopnosť krajín i v takto ťažkej dobe prinášať aj riešenia. Privítal príspevok Číny do portfólia dostupných celosvetových vakcín. Pozitívne vníma i rozhodnutie Číny naplniť cieľ stať sa klimaticky neutrálnou ekonomikou: „Len spoločným úsilím budeme schopní zachrániť našu planétu pre naše deti.

 

 

img


„Slovensko považuje formát 17+1 za doplnkový a pevne ukotvený k dialógu na úrovni Európska únia - Čína, ktorý naďalej zostáva hlavným pilierom našej spolupráce,“ zdôraznil predseda vlády. Pre Slovensko sú kľúčové hlavne oblasť infraštruktúry, konkrétne nákladnej železničnej dopravy, ktorá je vzhľadom na klimatické ambície významnejšia. Ďalej sú to veda, výskum a inovácie, v ktorých aktivity Slovenska vyzdvihol aj sám čínsky prezident. Samozrejme tam patrí aj vývoz potravinárskych výrobkov, o ktorý sa aktívne usilujú všetky krajiny regiónu. Napriek rozdielom v histórii, tradíciách, hodnotách, či prístupoch, vyjadril premiér nádej. „Sme úplne iné krajiny. A nielen vo veľkosti. V histórii, tradíciách, hodnotách či prístupoch. Napriek rozdielom, len otvorená myseľ a spolupráca naše vzťahy posunie dopredu," napísal premiér na svojej sociálnej sieti.

 

img

Samit vlastne potvrdil záujem o spoluprácu na multilaterálnej úrovni, no na druhej strane intenzívne rezonovala otázka otvoreného a nediskriminovaného prístupu tovarov a služieb, najmä v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva, na čínsky trh pre krajiny strednej a východnej Európy.

Výsledkom samitu je dokument 2021 „Cooperation between China and Central and Eastern European Countries Beijing Plan of Activities“, ktorý zahŕňa súbor aktivít a iniciatív v rôznych sektoroch spolupráce. V kontexte samitu sa uskutočnil aj dlhoočakávaný podpis Protokolu o vývoze jahňacieho mäsa zo Slovenska do Číny, ktorý umožní slovenským výrobcom vývoz ich výrobkov do Číny. Podpis protokolu podčiarkuje skutočnosť, že rok 2021 bude vo vzťahoch Číny a krajín strednej a východnej Európy rokom spolupráce v oblasti poľnohospodárskej diverzity. Formát 17+1 zahŕňa spoluprácu medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies