Jedni jú vítajú, iní odmietajú. Odborník hovorí, že reforma národných parkov je nevyhnutná

NETKY.SK • 11 September 2021, 16:02 • 2 min
Jedni jú vítajú, iní odmietajú. Odborník hovorí, že reforma národných parkov je nevyhnutná

BRATISLAVA - Prevodom pozemkov v národných parkoch pod správu ochrancov prírody sa zefektívni ochrana životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Reformou národných parkov sa má zosúladiť stav území tak, ako je to v bežnom civilizovanom svete. Presunom pozemkov v národných parkoch pod ochranárov budeme môcť efektívne chrániť životné prostredie. Uviedol to Jozef Šibík z Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied, ktorá reformu podporila.

 

Pri reforme národných parkov treba podľa Šibíka vychádzať z vedeckých poznatkov, ktoré hovoria, že časť chránených území musí byť bezzásahová. "To je pod gesciou envirorezortu, ktorý má vo svojej náplni chrániť biodiverzitu, životné prostredie a vytvárať priestor na využitie ekosystémových služieb pre spoločnosť," vysvetlil botanik.

 

V súvislosti s tým, že niektoré subjekty majú voči reforme výhrady, Šibík uviedol, že ide o zmenu, ktorá nemusí byť príjemná a je ťažké ju prijať. Takáto zmena však môže posunúť vpred tak spoločnosť, ako aj jednotlivca. Nemyslí si, že by reforma mala vyvolávať také emócie. "To, že sa niektoré skupiny snažia hrotiť alebo vybičovať tieto emócie, je negatívne pre našu prírodu, životné prostredie aj spoločnosť, ktorú rozoštvávajú," poznamenal Šibík.

 

Mohloby vás zaujímať: Reforma národných parkov prešla celým Slovenskom. Lesníci však protestovali!

 

Poslanci parlamentu by o novele zákona o ochrane prírody mali rokovať až na októbrovej schôdzi. O reforme viedol envirorezort sériu diskusií po celom Slovensku. Začiatkom augusta sa uskutočnilo posledné rokovanie o budúcnosti národných parkov vo Svite. To sprevádzali protesty niekoľkých desiatok nespokojných ľudí.

 

Odporcovia aj priaznivci reformy národných parkov sa stretli aj v Bratislave a Banskej Bystrici. Lesníci i poľovníci žiadali, aby prevod pozemkov riešila vládna, nie poslanecká novelaK návrhu reformy národných parkov vznikla pracovná skupina tvorená zo zástupcov koaličných strán, ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽaNO) a ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO).

 

Dohodnúť sa majú na pozmeňovacích návrhoch a stratégii celého postupu aj vo vzťahu k technicko-legislatívnym otázkam, ktoré sú spojené s presunom pozemkov.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Reforma o ochrane národných parkov vyhnala pred Úrad vlády ochranárov a lesníkov

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies