Na Slovensku by malo vzniknúť 22 regionálnych centier udržateľnej energetiky

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 20:00 • 2 min
Na Slovensku by malo vzniknúť 22 regionálnych centier udržateľnej energetiky

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / BRATISLAVA - Na území Slovenska by malo od jesene 2024 vzniknúť 22 regionálnych centier udržateľnej energetiky. Ich úlohou bude pomáhať regiónom a samosprávam pri plánovaní a uskutočňovaní koncepčných energetických zámerov.

slovakia

left justify in out

Na území Slovenska by malo od jesene 2024 vzniknúť 22 regionálnych centier udržateľnej energetiky. Ich úlohou bude pomáhať regiónom a samosprávam pri plánovaní a uskutočňovaní koncepčných energetických zámerov. Počas utorňajšej konferencie o budúcnosti regionálnej energetiky v Liptovskom Mikuláši to uviedol analytik Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Juraj Zamkovský.

 

V prvej fáze plánuje SIEA od januára budúceho roka otvoriť svoje pobočky vo všetkých ôsmich krajských mestách na Slovensku. Vyše 20 regionálnych centier otvoria v druhej fáze od septembra 2024 v spolupráci so samosprávnymi krajmi. "Jednou z úloh centier bude navrhnúť rozvoj energetiky tak, aby sa stabilizovala lokálna ekonomika. Aby cez energetiku neutekali peniaze von, aby sme mali stabilnejšie a bezpečnejšie regióny," priblížil pre TASR Zamkovský. Finančné prostriedky na zámer až do konca roka 2029 budú zabezpečené z fondov Európskej únie, dofinancovanie pôjde zo štátneho rozpočtu. Energetický analytik SIEA vysvetlil, že v regiónoch doteraz neboli ľudia, ktorí by plánovali rozvoj udržateľnej energetiky na lokálnej úrovni. "Tým sa môže rozumieť napríklad systémové uvažovanie o tom, akým spôsobom využívať potenciál úspor, ktorý tam je. Alebo akým spôsobom systémovo pristúpiť k využívaniu obnoviteľných zdrojov. A keďže nemáme tieto kapacity v regiónoch, tie sa v energetike vyvíjajú živelne," upozornil. Dodal, že vývoj určujú skôr dotácie a podporné programy ako skutočná znalosť vlastných potrieb. "Národný projekt s názvom Kapacity pre regióny, ktorý sa pripravuje, by mal zaplátať túto dieru," podotkol.

 

img

Vyše 20 regionálnych centier udržateľnej energetiky otvoria v druhej fáze od septembra 2024 v spolupráci so samosprávnymi krajmi.

 

Konferencia Budúcnosť regionálnej energetiky potrvá do stredy (21. 6.). Účastníci získajú prehľad o existujúcej a plánovanej podpore v oblasti regionálnej energetiky. Súčasťou konferencie sú aj príklady dobrej praxe, ktoré môžu k zvyšovaniu energetickej sebestačnosti motivovať ďalších. Hovoriť sa bude o energetických komunitách a udržateľných mestských štvrtiach v zahraničí, ale aj o prvých skúsenostiach z prípravy takejto štvrte na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies