Na riešení budúcich kríz v eurozóne by sa mali podieľať aj veritelia

NETKY.SK • 23 September 2010, 07:18 • 2 min
Na riešení budúcich kríz v eurozóne by sa mali podieľať aj veritelia

Na riešení budúcich kríz v eurozóne by sa mali podieľať aj veritelia

slovakia

left justify in out

img

V budúcnosti by pri záchrane zadlžených krajín eurozóny mali pomôcť aj veritelia, myslí si nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.
      Na riešení budúcich kríz by sa mali podieľať aj veritelia, uviedol dnes podvečer v Berlíne spolkový minister financií na podujatí organizovanom vládnou CDU, ktorej je členom.
      Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet je v tejto otázke oveľa zdržanlivejší. Podľa Schäubleho je však potrebné vytvoriť mechanizmus riešenia dlhových a fiškálnych kríz krajín eurozóny, ktorý by počítal so zapojením veriteľov.
      Riešenie by sa malo nájsť počas troch rokov trvania Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (European Financial Stability Facility, EFSF), alebo tzv. európskeho záchranného fondu, myslí si Schäuble. "Inak budeme len ťažko ochraňovať a zachovávať stabilitu eura." Nemecký minister však dal jasne najavo, že podľa neho by sa v žiadnom prípade nemala predlžovať životnosť eurovalu.
      EFSF, ktorý vznikol v júni, je súčasťou širšieho záchranného balíka v celkovej hodnote 750 miliárd eur. V prípade, že sa niektorý z členov eurozóny v budúcnosti dostane do finančných problémov podobných Grécku, EFSF na poskytnutie pomoci takejto krajine emituje dlhopisy, za ktoré sa zaručia štáty eurozóny. EFSF môže na trhu získať až 440 miliárd eur.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies