Mama hotel je na Slovensku veľmi obľúbený! Mladí ľudia opúšťajú rodičovské hniezda pred 30-kou

NETKY.SK • 21 August 2021, 11:40 • 2 min
Mama hotel je na Slovensku veľmi obľúbený! Mladí ľudia opúšťajú rodičovské hniezda pred 30-kou

BRATISLAVA - Mladí Slováci sa od svojich rodičov sťahujú krátko pred dovŕšením 31 rokov. Vyplýva to z analýzy Slovenskej sporiteľne, ktorá sa odvolala na dáta z Eurostatu. Jednou z možných príčin môže byť i nedostatok nájomných bytov.

slovakia

left justify in out

 

Na Slovensku je podiel nájomných bytov veľmi nízky. "Pri pohľade na regulované nájomné bývanie vidíme podiel iba 1,4 %, čo je jeden z najnižších spomedzi všetkých krajín EÚ.  Priemer celého bloku je približne 9 percent, v prípade nájomných bytov s trhovým nájomným dosahuje 21 %," porovnala sporiteľňa. Mladí sa teda musia spoliehať skôr na vlastníctvo.


V ceste mladým ľuďom však stoja i ďalšie prekážky, ako napríklad vyššia nezamestnanosť mladých, náklady spojené s vlastným bývaním, nutnosť vlastných úspor napríklad pri skladaní depozitu.

 

Vlastníctvo je totiž spojené s hypotékou, ktorá ale požaduje úspory aspoň vo výške 20 % ceny nehnuteľnosti. Získanie takého množstva peňazí istý čas trvá, čo odďaľuje čas odchodu mladých z domu.

 

Vysoké náklady na bývanie
Vplyv na osamostatnenie sa mladých ľudí majú aj ceny nehnuteľností, ktoré najmä v posledných kvartáloch výraznejšie rastú.

 

Problémom však môžu byť i ďalšie výdavky, napríklad na energie. Nájomné alebo splátky na hypotéku spolu s ostatnými výdavkami na bývanie tvoria na Slovensku zhruba 29 % celkových výdavkov, čo je nad priemerom EÚ (24 %).


V európskom meradle je priemerný vek odchodu od rodičov viac než 26 rokov. "Najskôr odchádzajú z domu Švédi, iba ako 17-roční, nasledujú Luxemburčania, ktorí majú v priemere necelých 20 rokov," vyčíslila banka. 

 

Čo by mohlo situáciu zlepšiť? 
Analytici vidia riešenie v zlepšení dostupnosti nájomného bývania s trhovým a aj regulovaným nájomným.

 

"Dostupnosť takýchto bytov by mohla rozvinúť aj formu spolubývania mladých, ktorú môžeme sledovať najmä v krajinách ako Nemecko či Švajčiarsko, známu pod názvom ´Wohngemeinschaften´ - zdieľané bývanie už od relatívne skorého veku," priblížili.

 

Nepriamy vplyv na skoršie "vyletenie" mladých z hniezda môže mať aj kvalitnejší školský systém.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies