Korytnačky láka vôňa plastov v oceánoch

NETKY.SK • 10 Marec 2020, 08:29 • 2 min
Korytnačky láka vôňa plastov v oceánoch

BRATISLAVA - Morské korytnačky si ľahko pomýlia potravu s plastmi pre ich vôňu.

slovakia

left justify in out

Podľa amerických vedcov tento fakt vysvetľuje, prečo korytnačky jedia plasty a prečo sa do nich často zachytia. Plasty pritom predstavujú riziko aj pre mnohé ďalšie zvieratá, ako napríklad veľryby alebo vtáky. 

 

Korytnáčkám plasty voňajú

"Plasty, ktoré sú v oceánoch už dlhšie, majú vôňu, ktorá priťahuje korytnačky," vyjadril sa Joseph Pfaller z University of Florida v Gainesville.

Keď sa plast dostane do oceánu, začnú sa na ňom usádzať mikróby, riasy, rastliny a malé zvieratá, ktoré si z neho spravia "domov".

 

 

Práve tak vznikne vôňa, ktorá priťahuje väčšie živočíchy. "Nie je to len vizuálna záležitosť. Tieto odpadky v oceánoch ich môžu priťahovať aj z veľkej vzdialenosti," dodal s tým, že pre korytnačky sú potenciálnym problémom akékoľvek odpadky.

 

 

Plast im vonia ako potrava
Novú štúdiu publikovali v odbornom magazíne Current Biology. Na výskum použili 15 mladých kariet obyčajných (Caretta Caretta) žijúcich v zajatí. Vedci vypustili do vzduchu nad ich nádržami vône a reakcie zvierat pozorovali pomocou kamier.

 

 

Na pachy upravených plastov reagovali rovnako ako na potravu. Pri nádychu držali hlavu nad hladinou trikrát dlhšie ako obvykle, aby poriadne zachytili pach upravených plastov. Vedci uviedli, že získali nové poznatky, ktoré im môžu pomôcť chrániť morské živočíchy pred plastovým odpadom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies