Na predmestí Limy v Peru objavili hrobku s dvomi múmiami

NETKY.SK • 25 Október 2013, 12:22 • 2 min
Na predmestí Limy v Peru objavili hrobku s dvomi múmiami

BRATISLAVA - Archeológovia v Peru objavili neporušenú hrobku s dvoma múmiami, ktorých vek odhadli na viac ako tisíc rokov. Hrobku patriacu k tajomnej kultúre Wari odkryli na nálezisku Huaca Pucllana, ktoré sa nachádza na jednom z predmestí peruánskej metropoly Lima.

slovakia

left justify in out

V hrobke boli múmie dieťaťa a dospelého človeka, pričom dieťa pravdepodobne zabili ako obeť bohom po smrti dospelého. Okrem múmií sa v hrobke nachádzali aj pozostatky morčiat a nádoby so zobrazeniami mačiek. "Keď tieto múmie odbalíme, budeme môcť určiť ich pohlavie, spoločenské postavenie a vek," uviedla archeologička Isabel Flores. Na nálezisku Huaca Pucllana sa od začiatku archeologických vykopávok v roku 1981 podarilo odkryť už viac ako 70 hrobiek, avšak iba tri z nich, vrátane tej najnovšej, boli neporušené. V roku 2008 objavili pozostatky dievčaťa v puberte a o dva roky neskôr zas ženu so štyrmi deťmi. Približne 60 percent tohto náleziska však naďalej zostáva neprebádaných. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies