Ako prežiť vianočné sviatky naozaj v radosti a bez stresu

NETKY.SK • 28 November 2023, 13:23 • 2 min
Ako prežiť vianočné sviatky naozaj v radosti a bez stresu

Väčšina z nás koncoročné sviatky úprimne miluje a už sa nevie dočkať tých niekoľkých dní pred novým rokom, plných rodinných stretnutí, veselosti, zdieľania, ale aj všetkých tých rušných príprav, ktoré tomu predchádzajú.

slovakia

left justify in out

No je aj mnoho ľudí, ktorí s blížiacimi sa Vianocami pociťujú stále viac stresu, úzkosti, smútku, dokonca odporu. Nie každý je vybavený na takú dávku stresu, akú so sebou prípravy na dokonalé vianočné oslavy nevyhnutne prinášajú.

Ľudia už sú raz takí, urobili sme si zo sviatkov pokoja dokonalé preteky o čo najkrajšiu a najligotavejšiu výzdobu, najväčší počet koláčikov, najoriginálnejšie a najhonosnejšie zabalené darčeky. Niekomu toto koncoročné typické stresovanie prináša radost a akurátnu dávku adrenalínu, no niekto to zas pociťuje ako veľký tlak.

Nevyčítajte si, že to cítite inak!

Nevyčítajte si, ak nepatríte medzi tých, ktorí sú zo všetkého toho vianočného ošiaľu nadšení a dobrovoľne sa zapájajú do nákupnej, pečúcej a upratovacej horúčky. Aj psychológovia a odborníci radia, že snažiť sa za každú cenu zapadnúť do všeobecného rovnakého prežívania vianočných sviatkov nie je vôbec zdravé pre vašu psychiku a celkové zdravie.

Naopak. Kladením na seba tlakov a očakávaní, ktoré vôbec nevyhovujú vám a vašim predstavám o dokonalých a pokojných Vianociach si môžete privodiť emočné problémy, nepohodu a ešte väčšiu frustráciu z týchto sviatkov, ktorých sa budúci rok budete obávať ešte viac.

Neklaďte na seba nereálne očakávania

Čo sa týka všetkých tých príprav okolo domácnosti, pečenia a varenia – ruku na srdce. Naozaj ste si istí, že je životne dôležité a nevyhnutné splniť zoznam všetkých tých sto a jeden povinností, ktorý leží pred vami ako šibenica? Skúste sa naň pozrieť ešte raz a povedzte si, ktoré z tých položiek naozaj musíte urobiť, chcete urobiť, ktoré ste si naň napísali iba preto, že sa to tak patrí, robia to všetci a nechcete, aby vás ohovárali.  

A teraz si ho prejdite ešte raz a reálne vyberte tie položky, ktoré budete schopní realizovať v normálnom tempe, adekvátnom pre vaše zdravie, denný program a ďalšie potreby a nároky života. Už teraz vidíte, že niektoré z povinností v rámci predvianočných príprav nestihnete? Zmierte sa s tým a uvedomte si, o čom naozaj vianočné sviatky a atmosféra vo vašej domácnosti má byť!

Nevymieňajte sviatky pokoja za sviatky stresu a naháňania

Je naozaj prioritou mať 24. 12. na stole tridsať druhov koláčikov, ale okolo stola rozhádanú, uštvanú a znechutenú rodinu?...
Riaďte sa pri prípravách a nákupoch jedného – cieľom a zmyslom má byť pokoj, radost, pohoda. Ak má niečo tento cieľ a zmysel prekaziť, nemilosrdne to zo zoznamu príprav vyškrtnite!

To isté platí aj pri plánoch obdarovať, poslať pohľadnice, esemesky, vtipné maily či dokonca priamo navštíviť všetkých, ktorých ste si napísali do zoznamu. Ruku na srdce – niekedy to skrátka nie je možné! Často si aj v tejto oblasti dáváme príliš nerealistické plány a predsavzatia.

Nenapĺňajte ideálnu predstavu Vianoc niekoho iného, sú to vaše sviatky

Áno, ak sú pre vás Vianoce tým ideálnym časom, kedy sa konečne máte čas stretnúť s milými a blízkymi ľuďmi, na ktorých ste cez rok nemali čas,  určite choďte do toho a s radosťou si urobte z Vianoc sviatky návštev a veselých stretnutí.

Aj tu však platí pravidlo – nerobiť veci len preto, že sú to niekoho očakávania. Napokon, každý chce osláviť Vianoce po svojom, nie? Prečo by práve pre vás mali byť najkrajšie oslavy roka sviatkami stresu, frustrácie a nútenia sa len preto, že vám niekto naordinoval absolvovať desať návštev za tri dni, z ktorých aj tak nikto nič nebude mať, len odfajknutie si povinnosti? Nezabúdajte, každý má právo stráviť Vianoce s tými, ktorých má rád, s ktorým sa navzájom ctia, chápu, podporujú, sú si radosťou a inšpiráciou…

Načiahnite ruku a nechajte si pomôcť

Niekto má problémy s tým, že sa mu nechce cez Vianoce stretávať s toľkými ľuďmi a uprednostňuje komornejší charakter trávenia sviatkov. Pre niekoho sú, naopak, Vianoce najsmutnejším obdobím roka, kedy naplno prežívajú a uvedomujú si svoje osamotenie.

Ak máte zostať aj tento rok sami a Vianoce majú byť preto pre vás stresom, nemusí to tak byť! Skúste sa poobzerať vo vašom okolí, či nejaká kresťanská komunita neorganizuje večeru a trávenie vianočného dňa pre osamelých ľudí. Ak na to máte, využite ponuky niektorých cestoviek, ktoré organizujú vianočné pobyty pre single ľudí, môže to byť skvelá príležitosť niekoho spoznať a získať nových priateľov.
Ak máte zostať sami a bojíte sa, že vás prepadne neznesiteľná depresia, či iné nebezpečné stavy, určite sa nehanbite požiadať o pomoc! Existuje niekoľko poradní a liniek, na ktoré sa môžu osamelí a trpiaci ľudia obrátiť aj priamo 24. decembra a ďalšie sviatočné dni:

  • www.krizovalinkapomoci.sk, 0800 500 333, k dispozícii je aj četová a videoporadňa
  • www.ldi.sk – linka detskej istoty, 116 000, 116 111, funguje aj čet a e-mailové poradenstvo
  • www.linkanezabudka.sk – pre ľudí, ktorí sa ocitli v psychicky náročnej situácii, akútnej kríze, či dlhodobom tlaku, depresívnych myšlienkach, stavoch před samovraždou, 0800 800 566, e-mailová poradňa
  • www.pomocobetiam.sk – určená pre ľudí, žijúcich v nebezpečnom prostredí s tyranon, násilníkom, 0850 111 321



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies