Na pôde NR SR sa diskutovalo o migračnej kríze

NETKY.SK • 13 November 2015, 12:04 • 2 min
Na pôde NR SR sa diskutovalo o migračnej kríze

BRATISLAVA - Pod záštitou nezaradeného poslanca Mikuláša Hubu a v spolupráci s Geografickým ústavom SAV a Spoločnosťou pre trvalo udržateľný život v SR sa vo štvrtok (12.11.) uskutočnilo diskusné podujatie na tému Migračná kríza a jej demografické, environmentálne a bezpečnostné súvislosti. TASR informovala Ľubica Trubíniová, asistentka poslanca Národnej rady SR (NR SR) Mikuláša Hubu.

slovakia

left justify in out

„Paradoxne, rok 2015 s jeho migračnou krízou, ktorá polarizuje európsku verejnosť aj politikov a otriasa priam základmi Európskej únie, sa môže s odstupom času ukázať ako rok, keď mala Európa veľké šťastie. Dnešná vlna zhruba milióna migrantov a utečencov totiž dala Európanom šancu pripraviť sa na to, čo tento svetadiel neodvratne čaká – na migráciu desiatok miliónov ľudí, ktorých populačná explózia, zmeny klímy a z nich vyplývajúca bieda, hlad a násilie v nasledujúcich rokoch uvedú v arabskom svete, Afrike a Ázii do pohybu,“ povedal environmentalista a vysokoškolský pedagóg Juraj Mesík vo svojej prednášky na pôde NR SR.

 

Podľa divadelníčky Viery Dubačovej utečenecká kríza ukázala odlišnosti medzi nami. „Sme stredoeurópska suchozemská krajina, kde sa väčšina hlási ku kresťanstvu. Nemáme vzťah k multikulturalizmu. Pre mňa ale existujú hraničné momenty, kedy je najdôležitejší ľudský pohľad, ľudský prístup, osobná angažovanosť,“ uviedla.

 

Poslanec Mikuláš Huba sa domnieva, že uvažovanie o globálnych problémoch a súvislostiach je na pôde nášho parlamentu nedostatkový tovar. „Máme problém aj s tým, ako sa k otázke utečencov postavil náš premiér, vláda, ale aj parlament, vrátane väčšiny opozície. Chceme priniesť alternatívny pohľad a poukázať na globálny, komplexný a neraz i synergicky pôsobiaci kontext migračno-utečeneckej problematiky,“ skonštatoval.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies