Na piatkový útok v Bejrúte bolo použité pred rokom ukradnuté auto

NETKY.SK • 23 Október 2012, 10:44 • 2 min
Na piatkový útok v Bejrúte bolo použité pred rokom ukradnuté auto

Na piatkový útok v Bejrúte bolo použité pred rokom ukradnuté auto - Krimi Páchatelia bombového útoku, ktorý si v piatok v Bejrúte vyžiadal osem ľudských životov, použili na atentát pred rokom ukradnuté auto. S odvolaním sa na vyhlásenie generálmajora Ašra

slovakia

left justify in out

img

Páchatelia bombového útoku, ktorý si v piatok v Bejrúte vyžiadal osem ľudských životov, použili na atentát pred rokom ukradnuté auto. S odvolaním sa na vyhlásenie generálmajora Ašrafa Rífího o tom dnes informovala agentúra AP.
      Medzi obeťami útoku bol aj riaditeľ informačného oddelenia libanonských Vnútorných bezpečnostných síl (ISF) Wisám Hasan. Ako v pondelok pred novinármi uviedol Rífí, Hasan na presuny používal prenajaté vozidlo, ktoré nebolo opancierované. V čase útoku sa vracal z jednej z utajovaných kancelárií, v ktorých sa stretával s informátormi.
      Hasanova násilná smrť viedla v Libanone k vystupňovaniu napätia na politickej scéne a k násilnostiam medzi libanonskými prívržencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho odporcami. Hasan patril k druhej skupine, v ktorej sú väčšinovo zastúpení sunnitskí moslimovia - tí zo zodpovednosti za atentát obviňujú práve Sýriu.
      Na vyšetrovaní bombového útoku v Bejrúte sa bude podieľať aj  tím Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), oznámil v noci nadnes hovorca ministerstva zahraničných vecí USA. Nespresnil však, či Libanon Spojené štáty osobitne požiadal o pomoc zo strany FBI.
      Libanonská armáda v pondelok vyhlásila, že krajina po Hasanovej smrti čelí kríze. Zároveň spustila veľkú operáciu s cieľom obnoviť bezpečnosť na miestach, kde vypuklo násilie medzi príslušníkmi rôznych náboženských skupín.
      Desiatky vojakov za podpory tankov nasadili po celom Bejrúte a na cestách vedúcich do metropoly zriadili viacero kontrolných postov. Armádne jednotky vyslali aj do severolibanonského mesta Tripolis, kde v potýčkach medzi oponentmi a stúpencami sýrskeho prezidenta Asada zahynuli najmenej štyri ľudia.
      Armáda ohlásila, že podnikne dôrazné opatrenia proti militantným skupinám po tom, ako napätie v niektorých oblastiach dosiahlo "bezprecedentnú úroveň". "Neumožníme, aby sa Libanon znova stal bojiskom konfliktov v regióne," uviedla vo vyhlásení.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies