Na Orave je zdravo aj pre tento dôležitý aspekt

NETKY.SK • 24 September 2020, 10:41 • 2 min
Na Orave je zdravo aj pre tento dôležitý aspekt

Na Orave dobre, na Orave zdravo, spieva sa v známej slovenskej ľudovej piesni. Za zdravím Oravčanov sa nepochybne ukrýva aj kvalitná pitná voda v tohto krásnom slovenskom regióne.

slovakia

left justify in out

Marcel Bakoš pôsobí v Oravskej vodárenskej spoločnosti ako výrobno-technický riaditeľ. Prezradil, že v regióne Oravy ľudia pijú len vodu z podzemných zdrojov. „Táto surová voda má vyhovujúcu kvalitu vo všetkých fyzikálno-chemických ukazovateľoch a nie je potrebné ju špeciálne upravovať, okrem dezinfekcie,“ vysvetlil.

 

Hodnotenia

Pokiaľ ide o jej zloženie, vyskytuje sa tu jedna z najkvalitnejších vôd na Slovensku. „Z hľadiska obsahu minerálnych látok ako je vápnik a horčík sa v Oravskom regióne vyskytujú vody s rôznym zložením. Podľa stupnice tvrdosti vody sa vyskytujú oblasti s veľmi mäkkou vodou až značne tvrdou vodou.“ Región Oravy mal v roku 2020 takéto hodnotenia kvality vody v okrese Dolný Kubín, Tvrdošín Námestovo.

 

Miestne podmienky

Kvalitu pitnej vody riadi Vyhláška MZ SR č. 247/2017 Z. z., kde sú vypísané ukazovatele, limity, rozsah i početnosť analýz. „Pri výbere ukazovateľov kvality pitnej vody sa pri každom systéme zásobovania zohľadňujú miestne podmienky, na základe ktorých sa určí program monitorovania pitnej vody,“ objasnil predstaviteľ spoločnosti so sídlom v Dolnom Kubíne.

 

Pravidelná kontrola

Výrobno-technický riaditeľ zdôraznil, že kvalita vôd na Orave je vyhovujúca z hľadiska požiadaviek tejto vyhlášky, navyše sa pravidelne kontroluje podľa ukazovateľov. „Prehodnotenie ukazovateľov a ich limitov nie je v pôsobnosti vodárenskej spoločnosti, tieto úlohy vykonáva ministerstvo zdravotníctva, vyhláška bola aktualizovaná v roku 2017 a vychádza predovšetkým z európskych smerníc.“

 

Údržba potrubia

Potrubie, ktorým voda prichádza ku spotrebiteľom, je jednou z oblastí, ktoré vo všetkých regiónoch môžu kvalitu zhoršovať, preto je nevyhnutná aj jeho kontrola. „Na úseku vodovodov v rámci pravidelných prevádzkových činností je vykonávaná kontrola a odkaľovanie vodovodnej siete. Priaznivý stav vodovodov je dosahovaný aj realizáciou opráv a rekonštrukcií vytypovaných úsekov vodovodov,“ vysvetlil Bakoš.

 

Úplné rozbory

Oravská vodárenská spoločnosť dbá aj o sledovanie kvality vody z hľadiska možných vplyvov potrubia. „V rámci programu monitorovania sa sledujú v úplných rozboroch aj ťažké kovy ako napr. meď, nikel, olovo, ortuť, kadmium, chróm, arzén na všetkých vodách v správe OVS, a. s. Tieto ukazovatele nebývajú prekročené, je potrebná však ich pravidelná kontrola,“ objasnil predstaviteľ OVS.

 

Prečítajte si aj o predkladanej novele zákona, ktorý má dopomôcť k lepšej kvalite pitnej vody.

Prečítajte si aj prvú časť tohto seriálu o kvalite pitnej vody na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies