R.Kaliňák: Zvolávame mimoriadnu schôdzu NR SR, aby vláda okamžite zatvorila hranice s Maďarskom

NETKY.SK • 14 September 2023, 11:30 • 2 min
R.Kaliňák: Zvolávame mimoriadnu schôdzu NR SR, aby vláda okamžite zatvorila hranice s Maďarskom

Situácia, ktorej čelí Slovensko v súvislosti s nelegálnou migráciou je kritická. Predstavitelia opozičnej strany SMER – SSD zaujali k problematike razantný postoj a priamo pred úradom vlády SR, počas prebiehajúceho rokovania vlády, vyzvali predsedu vlády v demisii Ódora, aby obnovili kontrolu na hraniciach s Maďarskom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vláda SR však v otázke migrácie dnes viac pripomína mŕtveho chrobáka a situáciu nechce aktívne riešiť. Na základe tejto nečinnosti zvolávajú opozičné strany v NR SR mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorá má zaviazať vládu k uzavretiu hraničných priechodov s Maďarskom a dôslednej kontrole južnej hranice.  
 
Strana SMER - SSD v spolupráci so stranou Hlas - SD  a Slovenskou národnou stranou podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR k jedinému bodu a k závažnej hrozbe nelegálnej migrácie. V tejto súvislosti žiadame, aby vláda okamžite v súlade s ustanovením paragrafu 13 odsek 1 zákona číslo 404/2011 o pobyte cudzincov nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc Slovenskej republiky s Maďarskom a to v rozsahu a spôsobom zabraňujúcim prechodu nelegálnych migrantov cez túto vnútornú hranicu a na tento účel zabezpečila dostatočné sily a prostriedky príslušných útvarov policajného zboru a ozbrojených síl SR,“ uvádza R. Kaliňák
 
Člen predsedníctva strany SMER - SSD upozornil, že vláda má dostatočné legislatívne, personálne a technické možnosti, aby dokázala hranice efektívne strážiť. Úlohou predsedu vlády a ďalších členov vlády je ochrana Slovenskej republiky a nie len nečinné prizeranie sa narastajúcemu problému.
 
Počas pandémie Covidu dokázali silové zložky hliadkovať na každom prechode medzi okresmi a neustálymi kontrolami znepríjemňovať život bežným občanom Slovenska. Aj preto podľa Smeru, ktorý má so zvládnutím nelegálnej migrácie v roku 2015 skúsenosti, nie je problém ochrániť 200 kilometrov dlhú zelenú hranicu s Maďarskom. 
 
Takéto odmietanie reakcie vlády na najzávažnejšiu migrantskú krízu na Slovensku je absolútnym potvrdením, že spolupracujú a že to sami chcú. Dokonca tomu dali aj príslušný názov „tranzitná migrácia.“ Takýto postup je proti všetkým pravidlám, ktoré sú stanovené, či už sú to pravidlá Schengenu alebo naše zákonodarstvo,“ uvádza R. Kaliňák.
 
Vláda sa v tomto prípade dokonca správa ako organizovaná zločinecká skupina, pretože pomáha pašerákom dostať nelegálnych migrantov cez územie Slovenska. Vláda navyše vydáva nelegálnym migrantom úradné povolenia v rozpore so zákonom.
 
Tieto úradné povolenia sa za vlád Smeru nikdy nevydávali. Slúžiť majú totiž len pre tých, ktorí majú skutočné pasy, u ktorých sa dá jasne preukázať totožnosť a krajina pôvodu a najmä pre tých, u ktorých sa už začalo azylové konanie. Namiesto toho ich vláda rozdáva ľuďom, ktorí nemajú doklady totožnosti a nahlasujú falošné údaje o krajine pôvodu, veku a mene či priezvisku.
 
Ustanovenie o tom, že u ľudí, ktorí majú prekážky vo vyhostení, im máte dať nejaké potvrdenie, platí od vzniku zákonu z roku 2011. V roku 2018 sa toto ustanovenie len premenovalo, ale malo tie isté podmienky. Hovorí, že nemôžete vyhostiť niekoho, kto spĺňa určité podmienky podľa zákona, je jasne identifikovateľný, je tu legálne a už má napríklad aj azylové konanie. Nikdy sme tento papier nevydávali hromadnej nelegálnej migrácii,“ dodáva Kaliňák.  
 
Jedinú možnosť, ktorú dnes Slovensko má, je okamžitá kontrola hraničných prechodov a zelenej hranice s Maďarskom. Nelegálni migranti si musia byť vedomí, že cez územie Slovensko cesta nevedie, že tu už nedostanú žiadne úradné potvrdenia a pri pokuse o nelegálne prekročenie hraníc skončia zadržaní. 

R. Fico: Na frekvenovanom hraničnom priechode Šahy nie je jediný policajt

 

Predseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia bol navštíviť hraničný prechode Šahy smerom na Maďarsko, kde však nebol jediný policajt. Ak by teda prichádzal od Maďarska autobus, kamión, dodávka plná migrantov, nikto ich tu nezastaví a voľne prejdú na územie Slovenskej republiky  a tam potom možno budú klopať na policajné útvary a pýtať si papieriky. „Je to neuveriteľné, ako vláda ignoruje ochranu našich hraníc a ochranu našich záujmov, pretože toto je jeden z najviac frekventovaných prechodov, pokiaľ ide Maďarsko, a považujem za neuveriteľné, že tu nikto nie je. Každý migrant, ktorý príde z Maďarska prejde cez hranicu bez akýchkoľvek prekážok,“ poukázal na situáciu predseda smeru. Pýta sa Ódora  a Hamrana, či naozaj nemáme len pár policajtov a vojakov, aby stáli na hranici.

Asi 100 metrov za hranicami na maďarskej strane už stála pripravená dodávka plná nelegálnych migrantov, no a na hranici ich samozrejme nemá kto skontrolovať, lebo ako sa Hamran vyjadril,„nemá na to personál“. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
SMER, Zdroj foto: FB Róbert Kaliňák
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies