Na oddlžovanie nemocníc pred ich transformáciou pôjde 350 miliónov eur

NETKY.SK • 8 September 2011, 18:45 • 2 min
Na oddlžovanie nemocníc pred ich transformáciou pôjde 350 miliónov eur

Na oddlžovanie nemocníc pred ich transformáciou pôjde 350 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Štát dá na oddlžovanie štátnych zdravotníckych zariadení pred ich transformáciou na akciové spoločnosti 350 miliónov eur zo štátnych aktív. Uvoľnenie týchto prostriedkov dnes 77 hlasmi odobrila Národná rada SR. V rámci finančnej stabilizácie zdravotnícke zariadenia, ktoré sa oddlžovali za bývalej vlády formou návratnej finančnej výpožičky, nemusia tieto prostriedky vrátiť štátu. Štátne aktíva sa tak znížia o ďalších 128,3 milióna eur.
      Ako vyplýva z materiálu, na finančnú stabilizáciu je podľa odhadov Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline potrebných 419,8 milióna eur. Táto suma predstavuje predpoklad záväzkov nemocníc ku koncu roka. Ostatné záväzky, pozostávajúce z očakávaných záväzkov zo súdnych sporov, požadovaných investičných potrieb a zo zapožičaného a prenajatého prístrojového vybavenia, ktoré štátne organizácie potrebujú na kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti, predstavujú ďalších 111,3 milióna eur.
      Rokovanie s veriteľmi sa uskutoční na viacerých úrovniach, s tými najväčšími bude rokovať komisia zložená zo zástupcov ministerstva zdravotníctva a financií. S malými veriteľmi budú rokovať riaditelia nemocníc. Cieľom bude dohodnúť vzdanie sa úhrady príslušenstva, sankcií, penále a ďalších poplatkov, ktoré nie sú súčasťou istiny, respektíve dohodnúť skonto pohľadávok. Záväzky voči Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam, ostatným štátnym organizáciám a obciam i vyšším územným celkom bude možné uhradiť bez osobitnej dohody.
      "Nedá sa predpokladať, že rokovania o urovnaní budú úspešné so všetkými veriteľmi. V záujme minimalizácie nevysporiadaných záväzkov by bolo vhodné, aby štát legislatívnymi opatreniami ochránil novovzniknuté akciové spoločnosti na istú dobu pred hrozbou exekúcií," konštatuje sa v materiáli. Kľúčovým rizikom procesu finančnej stabilizácie môže byť podľa rezortu možnosť jej zneužitia na úhrady fiktívnych dlhov a masívne rozbehnutie obchodovania s pohľadávkami voči zdravotníckym zariadeniam.
      Riešiť sa najprv majú pohľadávky štátnych inštitúcií, následne veľkých a až potom malých veriteľov. Predmetom finančnej stabilizácie nebudú záväzky, ktoré si následne nemocnica môže refundovať napríklad zo štrukturálnych fondov. Tie zariadenia, ktoré budú úspešné pri vyjednávaniach s veriteľmi a získajú zľavy vyššie, než sa predpokladá, budú môcť tieto prostriedky použiť na svoj rozvoj.
      Tridsaťjeden zdravotníckych zariadení by sa malo podľa návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach účinnej od apríla transformovať do konca tohto roka. V odôvodnených prípadoch by sa tento termín mohol posunúť o pol roka. O pol roka viac majú aj nemocnice ministerstiev vnútra a obrany. Pred týmto krokom sa bude realizovať spomínané oddlženie. Nemocnice sa už v minulosti oddlžovali dvakrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré budú musieť do 15 rokov vrátiť s dvojročným odkladom splátok.
      Za kľúčový faktor, ktorý prispeje k splácaniu záväzkov štátnych nemocníc, považuje rezort zdravotníctva ich zásadnú racionalizáciu. Vláda preto v polovici apríla odobrila opatrenia navrhnuté ministerstvom, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu situácie. Medzi tie patrí optimalizácia lôžok, komplexná reštrukturalizácia štátnych príspevkových organizácií, zavedenie platby za diagnózu, reforma liekovej politiky a opatrenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne napríklad v oblasti výberu poistného.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies