Severná Kórea prerušila rozhovory s USA

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 14:25 • 2 min
Severná Kórea prerušila rozhovory s USA

Severná Kórea zastavila rozhovory so Spojenými štátmi dovtedy, pokým nebudú známe výsledky novembrových prezidentských volieb v USA. V stredu to novinárom povedal ruský veľvyslanec v Pchjongjangu.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea zastavila rozhovory so Spojenými štátmi 

Americký prezident Donald Trump sa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom stretol trikrát na historických summitoch a vyjadril voči nemu obdiv, aj keď nádeje na dosiahnutie celkovej dohody upadli. "Pokiaľ ide o dialóg s Washingtonom, ktorý momentálne považujú za zbytočný, zdá sa, že bol odložený aspoň do prezidentských volieb v USA," povedal veľvyslanec Alexander Macegora pre agentúru Interfax. "Uvidia, čo sa bude ďalej diať."

 

img

Donald Trump a Kim Čong-un

 

KĽDR odpálila sériu rakiet

Severná Kórea odpálila sériu rakiet v čase, keď žiada ústupky od Trumpovej vlády, ktorá opakuje, že medzinárodná sankcie voči Pchjongjangu by mali zostať v platnosti, pokým sa izolovaný komunistický režim úplne nezbaví jadrových zbraní.

 

Rusko nevíta prerušenie rozhovorov

Macegora uviedol, že očakáva časom obnovenie dialógu medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Rusko podľa neho nevíta prerušenie týchto rozhovorov, ktoré by mohlo zvýšiť napätie v pohraničnom regióne.

 

img

Vladimir Putin

 

Napätie sa môže zvýšiť

"Je jasné, že Moskva nemôže byť spokojná s hlbokým zmrazením americko-severokórejského dialógu, ktoré so sebou prináša nebezpečie vystupňovania napätia v regióne susediacom s našou ďalekovýchodnou hranicou," povedal veľvyslanec. Kritizoval tiež americké sankcie voči KĽDR s tým, že bránia dodávkam kritického zdravotníckeho vybavenia Pchjongjangu. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v marci na zmiernenie sankcií počas koronavírusovej pandémie. Lídrom krajín zo skupiny G20 povedal, že je to otázka "života a smrti".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona