Vakcína proti koronavírusu od Pfizeru nezaberá na všetkých, v Británii a Izraeli sa objavili negatívne účinky

NETKY.SK • 9 December 2020, 14:47 • 2 min
Vakcína proti koronavírusu od Pfizeru nezaberá na všetkých, v Británii a Izraeli sa objavili negatívne účinky

Vo Veľkej Británii očkujú novou vakcínou proti koronavírusu. Na jej tvorbe sa podieľali farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech. Ako však býva nepísaným pravidlom, u niektorých ľudí spôsobí akákoľvek vakcína prejavy choroby (teploty, oslabnutie) a podobne tomu bolo aj pri dvoch prípadoch na britských ostrovoch.

slovakia

left justify in out

Dvaja zamestnanci NHS (National Health Service) sa po zaočkovaní začali cítiť zle a momentálne bojujú s alergickou reakciou. Akonáhle sa to svet dozvedel, začali sa šíriť správy, že vakcína nie je overená a nemusí byť vôbec úspešná, práve naopak, stav človeka len zhorší.

 

img

 

Situácia sa však trochu upokojila po zistení, že obaja zamestnanci boli už predtým alergici a používali adrenalínové injekcie EpiPens, ktoré slúžia na akútne zmiernenie alergickej reakcie.

 

Po aplikovaní vakcíny utrpeli obaja zamestnanci anafylaktický šok. Cievy sa im zúžili, mali problém s dýchaním a čím je táto reakcia dlhšia, tým viac sa poškodzujú orgány v tele.

 

Vakcína nie je pre všetkých?

Regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke pomôcky (MHRA) odporúča, že vakcínu by nemali dostať tí pacienti, ktorí trpia silnými alergickými reakciami, ktoré si navyše vyžadujú pravidelný prísun akýchkoľvek liekov. 

 

img

 

Vakcinačný program vo veľkej británii absolvovali už tisíce ľudí. Jedná sa o pacientov v nemocnicach nad 80 rokov. Minister zdravotníctva Matt Hancock však do konca roka prisľúbil pre Britov ďalšie milíony vakcín. 

 

Úmtia 

Pred štvrtkovým stretnutím Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečív (FDA) o vakcíne Pfizer však izraelská administratíva ešte počas včerajšieho dňa oznámila, že po jej podaní zomreli dvaja účastníci pokusu. Jeden zo zosnulých mal oslabenú imunitu podobne ako dvaja Briti.

 

img


Dokumenty boli zverejnené pred štvrtkovým stretnutím externých odborníkov, ktorí budú diskutovať o tom, či by sa malo udeliť núdzové povolenie pre podanie tejto vakcíny. FDA v utorok tiež uviedla, že údaje, ktoré dostávajú, sú v súlade s povolením na núdzové použitie, čo vo štvrtok vzbudzuje nádej na povolenie.

 

Úrad zároveň uviedol, že v súčasnosti nie je k dispozícii dostatok výskumov na zaručenie bezpečnosti vakcíny pre skupiny ľudí s poruchou imunitného systému, tehotné ženy a deti.

 

Izraelské združenie Midaat odpovedalo na správu o úmrtiach s vysvetlením, že pri podaní vakcín rizikovým populáciám "môžu nastať poľutovaniahodné prípady. Z toho by sme nemali vyvodzovať bezpečnosť vakcíny, ale vítať transparentnosť požadovanú od farmaceutických spoločností v procese schvaľovania liekov."

 

img


Asociácia poznamenala, že pri veľkých procesoch s desiatkami tisíc ľudí môže smrť nastať bez akejkoľvek súvislosti, ale spoločnosti ako Pfizer sú povinné tieto úmrtia hlásiť. "Podľa zverejnených údajov zomrelo šesť účastníkov experimentu, z toho dvaja dostali vakcínu a zvyšní štyria pochádzali z kontrolnej skupiny," uviedol Dr. Uri Lerner, vedecký riaditeľ spoločnosti Midaat.

 

"Po dôkladnom vyšetrení sa nezistila žiadna súvislosť medzi experimentom a príčinou smrti." Nemocnice v celej krajine sa preto pripravujú na prijatie vakcíny Pfizer a naočkovanie svojich zamestnancov.

 

img


"Veríme, že to môže byť svetlo na konci tunela," uviedol minister zdravotníctva Yuli Edelstein počas utorkovej návštevy lekárskeho centra v Galilei.

 

"Úspech vakcíny závisí aj od reakcie zdravotníckeho personálu. Dúfam, že vďaka vášmu úsiliu a úsiliu, ktoré vynaložíme pri dodávaní vakcín, sa nám podarí vrátiť sa k všednému životu."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies