Na Novom Zélande objavili stratený film Alfreda Hitchcocka

NETKY.SK • 4 August 2011, 09:54 • 2 min
Na Novom Zélande objavili stratený film Alfreda Hitchcocka

Na Novom Zélande objavili stratený film Alfreda Hitchcocka - Kultúra Stratený film legendárneho majstra hororu Alfreda Hitchcocka z počiatkov jeho kariéry objavili na Novom Zélande. Oznámila to v stredu americká Národná nadácia na uchovanie filmov (NFPF).

slovakia

left justify in out

img

Stratený film legendárneho majstra hororu Alfreda Hitchcocka z počiatkov jeho kariéry objavili na Novom Zélande. Oznámila to v stredu americká Národná nadácia na uchovanie filmov (NFPF).
      Snímka s názvom The White Shadow (Biely tieň) ilustruje Hitchcockovu ranú tvorbu ako scenáristu, výtvarníka, strihača a asistenta réžie. Do kín ho uviedli v roku 1924. Ide pravdepodobne o vôbec prvý dlhometrážny film, na ktorom sa podieľal Hitchcock.
      Dodnes sa zachovali len prvé tri zo šiestich kotúčov tohto filmu, nakrúteného pod režisérskou taktovkou Brita Grahama Cuttsa. Do novozélandského filmového archívu sa snímka dostala v 80. rokoch minulého storočia ako dar od rodiny filmového zberateľa.
      Bola však chybne označená, takže ďalších 23 rokov zostala nepovšimnutá. Objavili ho až nedávno v rámci pátrania po stratených amerických filmoch v novozélandských zbierkach.
      Dvojitú hlavnú úlohu v melodráme The White Shadow si zahrala veľká hviezda 20. rokov Betty Compsonová. Film je plný tajomných zmiznutí, zámeny osôb a sťahovania duší a dobová kritika ho hodnotila negatívne pre nepravdepodobnosť príbehu.
      Novoobjavený Hitchcockov film predstavia americkému publiku 22. septembra na projekcii v kine Samuel Goldwyn Theater v kalifornskom Beverly Hills.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies