Na návšteve v Budapešti

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 14:00 • 2 min
Na návšteve v Budapešti

BRATISLAVA - Budapešť je hlavné a najväčšie mesto Maďarska, hospodárske, dopravné a kultúrne centrum krajiny. Je mestom so župným právom a tiež správnym centrom Peštianskej župy. Veľkomesto vzniklo v roku 1873 zlúčením troch dovtedy samostatných miest Budína, Starého Budína a Pešti. Do roku 1918 bolo hlavným mestom Uhorského kráľovstva, v rokoch 1919 – 1945 Maďarského kráľovstva, po roku 1945 Maďarskej republiky. Rozprestiera sa po oboch brehoch rieky Dunaj a má 1,733 milióna obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Országház (Parlament)

Budova maďarského parlamentu bola postavená v rokoch 1885 až 1902 podľa plánov architekta Imricha Steindla. Svojou veľkosťou vyjadrovali silu Uhorského kráľovstva a veľmi pripomínali budovy britského parlamentu. Návštevníka zaujmú najmä neogotické vežičky, ktoré svojou štíhlosťou a krásou pripomínajú gotické prvky britského parlamentu. Vo vnútri budovy parlamentu si môžete pozrieť Svätú maďarskú korunu a korunovačné klenoty. O monumentálnosti stavby svedčí aj fakt, že v budovách parlamentu je 691 miestností a skoro 20 kilometrov schodísk. Na stavbe budov maďarského parlamentu sa podieľali aj slovenskí murári a majstri, hlavne z Liptova.

obrazok

Vidám park

Jedna z najpopulárnejších atrakcií Budapešti. Ide o staromódny park, ktorý má charakter púťovej zábavy. Nájsť tu možno klasické kolotoče, čertovo koleso, elektrické autíčka, strelnice a iné klasické púťové zábavy a atrakcie. Neďaleko parku sa nachádza známa zoologická záhrada s pôvabným secesným vchodom a ešte známejšie kúpele Szechényi.

obrazok

Námestie hrdinov

Je to obrovské námestie, ktoré je známe najmä Pamätníkom milénia. Tento pomník pripomínamilénium príchodu Maďarov do Karpatskej kotliny. Jadrom pamätníka je 36 metrov vysoký stĺp, na vrchole ktorého stojí postava archanjela Gabriela, ktorý sa podľa legendy v sne zjavil uhorskému kráľovi Štefanovi a ponúkol mu kráľovskú korunu.Vedľa piedestálu sedí na koni vojvodca Arpád a sedem kmeňových náčelníkov, ktorí priviedli staré maďarské kmene do novej vlasti. V polkruhovej kolonáde sa nachádzajú významné postavy maďarskej histórie na čele s uhorským kráľom Štefanom. Námestie sa stalo miestom, kde sa stretávajú maďarskí nacionalisti.

obrazok

Városliget (Mestské sady)

Vedľa námestia Hrdinov sa nachádza Városliget (Mestské sady), tie ponúkajú domov viac než piatim stovkám živočíšnych druhov a štyrom tisíckam rastlinných druhov hlavného mesta Maďarska, ďalej tu nájdete 21 stavieb vybudovaných v rôznych štýloch, ktoré tvoria komplex hradu Vajdahunyad.

obrazok

Tropikárium

Ak chcete zažiť neopakovateľnú atmosféru tropického pásma, na vlastné oči vidieť exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí a zblízka pozorovať pestrofarebný podmorský svet, navštívte Tropicarium. Hlavnou atrakciou Tropicaria je 1,6 mil. litrové žraločie akvárium s 11 metrov dlhým tunelom. Steny akvária sú zhotovené zo špeciálneho 16 cm hrubého nerozbitného panoramatického skla. Návštevníci tak môžu bez obáv obdivovať až dvojmetrových tigrovaných či hnedých žralokov pochádzajúcich z Floridy, ktoré patria medzi 10 najnebezpečnejších druhov žralokov. Ďalšou mimoriadnou atrakciou je prales, v ktorom návštevníci zažijú skutočnú tropickú klímu. V Tropicariu uvidíte tropické a oceánske živočíchy, exotické vtáctvo, najmenšie opice sveta, aligátory, žraloky, hady, jaštery, pavúky a iné.

obrazok

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies