Na najväčšom Hackathone na Slovensku vzniklo 55 hier

NETKY.SK • 26 November 2018, 20:20 • 2 min
Na najväčšom Hackathone na Slovensku vzniklo 55 hier

KOŠICE – Štvrtý ročník Hackathonu, ktorý sa konal uplynulý víkend, premenil knižnicu Technickej univerzity Košice na herné vývojárske centrum.

slovakia

left justify in out

Košický Hackathon, ktorý patrí medzi najväčšie svojho druhu v strednej Európe, je 24-hodinový event, ktorého cieľom je vytvorenie funkčného softvérového projektu na vopred zadanú tému. Účastníci pracujú v tímoch a ich úlohou je spoločne vyvinúť riešenie, ktoré v závere prezentujú odbornej porote. O podujatí dnes informovala Miroslava Korytková zo spoločnosti T-Systems Slovakia, ktorá organizuje túto súťaž.

Štvrtý ročník Hackathonu prilákal rekordný počet účastníkov. Vývojársku hernú výzvu počas víkendu absolvovalo 334 súťažiacich, ktorí sa priamo na podujatí rozdelili do 55 tímov. „Aj tento rok sa prihlásili najviac programátorov - 264, z toho je 50 profesionálnych, ktorých programovanie živí. Zvyšok účastníkov sú analytici, dizajnéri, alebo sú v kategórii, ktorá priamo nezahŕňa IT oblasť. Prihlásili sa aj zahraniční študenti a dokonca aj profesionáli zo zahraničia, napríklad z Brazílie či Malajzie,“ informoval Karol Kocúr zo spoločnosti T-Systems Slovakia.

Novinkou tohtoročného podujatia bol spôsob výberu témy. Kým po minulé roky tému zostavovali odborníci, tento rok rozhodovala široká verejnosť prostredníctvom online hlasovania. Víťaznou témou sa stala Game Jam, a tak sa 55 tímov pasovalo s výzvou tvorby počítačovej hry v extrémne krátkom čase. Žiadne ďalšie špecifiká neboli určené. Súťažiaci si tak mohli zvoliť druh hry, jej tému, ale aj cieľové publikum. Počas „hackingu” bolo súťažiacim k dispozícii 25 mentorov na konzultáciu a usmernenie v prípade potreby.


O víťazovi rozhodovala odborná päťčlenná porota, ktorá hodnotila nápad hry, jej zábavnosť, originalitu aj premyslenosť. Po náročných 24 hodinách sa víťaznou hrou stala Chordata Antarctica, za ktorou stojí tím Deratizéri. Tvoria ho traja členovia - profesionálny programátor Boleslav Horák a študenti Patrik Sakáč a Bianka Šimková. Svojim tvorcom priniesla hlavnú finančnú odmenu 5 000 eur.

„Sme šťastní aj unavení. Vymysleli sme prototyp hry, v ktorej zvieratká, tučniaci, bojujú o posledné miesta na kúskoch ľadovcov, ktoré sa topia. Bojujú hádzaním gúľ, ak spadnú, zjedia ich kosatky. Nemali sme čas urobiť hru krajšou aj s viac efektmi, no v rámci daného času sme ju dokončili. Potešilo nás, že hneď po prezentácii sa jeden z účastníkov prišiel spýtať, kde by sa dala zahrať. Najprv by sme ju ale chceli upraviť do krajšej kódovej verzie. Je to zábava pre celú rodinu - rekreačná hra, ktorá upozorňuje na globálne otepľovanie,“ povedal po vyhodnotení za víťazný tím Boleslav Horák.

Na druhom mieste skončil tím Tyranosources s hrou AR PacMan a získal odmenu 3 000 eur. Tretím bol tím Error Warriors s hrou Post-apocalyptic RPG, za čo získal odmenu 1 000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies