Na Luníku IX chcú dostavať školy a postaviť komunitné centrum

NETKY.SK • 22 September 2010, 06:59 • 2 min
Na Luníku IX chcú dostavať školy a postaviť komunitné centrum

Na Luníku IX chcú dostavať školy a postaviť komunitné centrum

slovakia

left justify in out

img

Predstaviť koncepciu riešenia otázok sociálnej inklúzie marginalizovaných rómskych komunít na košickom sídlisku Luník IX z pohľadu Košického lokálneho partnerstva sociálnej inklúzie (KLPSI) bolo cieľom okrúhleho stola, ktorý sa dnes uskutočnil na pôde košického magistrátu. Štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Lucia Nicholsonová sa na ňom oboznámila s projektovým zámerom schválenej Lokálnej stratégie komplexného prístupu mesta Košice pre Luník IX a bola prekvapená komplexnosťou a prepojenosťou jednotlivých línií zámeru pre prácu s touto komunitou.
"Určite sa mi páči, že tam je vzdelávanie detí, dostavanie školy. Mal by tam vzniknúť priestor aj na predškolské zariadenie, aby sme dokázali čo najskôr s nimi pracovať," uviedla štátna tajomníčka, ktorá ocenila, že pri navrhovanej práci s komunitou by sa mal zaviesť princíp zásluhovosti na základe hodnotenia jednotlivých zapojených rodín.
KLPSI, ktoré bolo spolutvorcom celej koncepcie pre mesto Košice, navrhlo na 18 mesiacov kombináciu dvoch neinvestičných a troch investičných projektov v navrhovanej sume 6,9 milióna eur. "Ideme dostavať jedno krídlo k základnej škole tak, aby sme znížili dvojzmennosť vyučovania na jednozmennosť. V tom krídle bude otvorená akoby ďalšia materská škola, pretože tá súčasná kapacitne nestíha, ktorá bude aj pripravovať deti v nultom ročníku. Ideme budovať nové komunitné centrum, pretože momentálne má mesto v prenájme na miestnom úrade dve kancelárie, odkiaľ má desať komunitných pracovníkov zvládať masu šesť tisíc ľudí," uviedol predseda KLPSI Roman Kaiser.
"Je veľmi dôležité podchytiť deti v predškolských zariadeniach a tam s nimi začať pracovať. Ja nie som veľkým zástancom prehnanej  pozitívnej diskriminácie. Poďme na to inak. Tá školská dochádzka je povinná. Postarajme sa o to, aby vymožiteľnosť práva v rómskych osadách začala fungovať," skonštatovala Nicholsonová.
Súčasťou nového komunitného centra má byť aj hygienická stanica a práčovňa. V rámci projektového zámeru plánujú vyškoliť a vypustiť do praxe nových terénnych komunitných pracovníkov a ich asistentov predovšetkým z radov tamojších Rómov. "Toto vzdelávanie budeme robiť v spolupráci s Vysokou školou svätej Alžbety, ktorá má Ústav európskych rómskych štúdií v Banskej Bystrici," dodal Kaiser, podľa ktorého už len čakajú, kedy spustia jednotlivé ministerstvá uzavreté výzvy, ktoré sú určené pre schválené lokálne stratégie z rôznych častí Slovenska.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies