Na Lešti likvidovali podomácky vyrobené výbušniny

NETKY.SK • 16 Júl 2017, 12:54 • 2 min
Na Lešti likvidovali podomácky vyrobené výbušniny

BRATISLAVA - Špecialisti trenčianskeho Centra výnimočnosti pre oblasť EOD (zneškodňovanie výbušného materiálu, pozn. SITA) počas dvoch týždňových kurzov školili na identifikáciu podomácky vyrábaných výbušnín a ich následnú likvidáciu vojakov z 13 krajín.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, na kurze sa sa okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR zúčastnili vojaci z Rakúska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Rumunska, Estónska, Talianska, Grécka, Španielska, Slovinska, Portugalska a Českej republiky. Spolu išlo o 32 osôb.

Vedúci kurzu kapitán Dušan Harabin vysvetlil, že na cvičení sa účastníci najskôr oboznámili s teóriou a následne si prakticky vyskúšali zisťovanie a likvidáciu tohto typu výbušnín. „Posledné vojnové konflikty vo svete ukázali, že sa v rámci nich využíva veľké množstvo podomácky vyrábaných výbušnín. A majú za následok množstvo ľudských životov," uviedol Harabin. Ako zdôraznil, výbušniny sa dajú vyrobiť z pomerne lacných a prakticky bežne dostupných zložiek. „Práve preto sú také nebezpečné a je nevyhnutné vyškoliť špecialistov na ich zisťovanie a následnú likvidáciu," dodal. Do kurzu vojaci zapracovali okrem skúseností z Afganistanu a Iraku aj najnovšie poznatky z teroristických útokov v mnohých krajinách Európy. Organizovali ho v spolupráci s bezpečnostnou zložkou ministerstva spravodlivosti USA agentúrou ITF, ktorá má podľa rezortu obrany v tejto oblasti veľké skúsenosti.

Počas kurzu využívalo centrum podľa slov jeho riaditeľa plukovníka Ľubomíra Mrváňa nielen svojich inštruktorov, ale aj expertov zo zahraničia. „Som rád, že o základný i pokračovací kurz na identifikáciu podomácky vyrábaných výbušnín a ich následnú likvidáciu je veľký záujem. Rovnako aj o ďalšie aktivity nášho centra,"povedal. Ako dodal Centrum výnimočnosti pre oblasť EOD je od januára 2016 akreditované ako výcviková a vzdelávacia inštitúcia NATO.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies