Na Križnej bola spomienka na obete Veľkej Fatry

NETKY.SK • 25 Október 2014, 17:32 • 2 min
Na Križnej bola spomienka na obete Veľkej Fatry

TURECKÁ/KRIŽNÁ - Pietna spomienka na tých, ktorí v uplynulých desaťročiach zahynuli počas túry či pobytu vo Veľkej Fatre, sa za účasti asi 70 členov Klubu seniorov Horskej služby na Slovensku a ďalších niekoľko desiatok turistov konala dnes pod vrcholom Križnej, neďaleko horského hotela Kráľova studňa.

slovakia

left justify in out

"Okrem pietnej spomienky, spojenej s položením vencov ku krížu s pamätnou tabuľou, sa na mieste konala aj omša za všetkých, ktorí kedy našli smrť vo Veľkej Fatre," povedal TASR za organizátorov Ján Lehotský.
      

Veľká Fatra sa v roku 2011, ako posledné zo slovenských horstiev, kde pôsobí horská záchranná služba, dočkala pietneho miesta pripomínajúceho ľudí, ktorí prišli o život počas túry končiarmi. Na pietnom mieste s päťmetrovým kovovým krížom je tabuľou s menami 42 obetí Veľkej Fatry od roku 1954. Podľa Lehotského od roku 2011 nové mená obetí na tabuli nepribudli a horstvo bolo tak k ľudom milosrdné.
      

Za vybudovaním pietneho miesta stáli členovia Klubu seniorov Horskej služby na Slovensku i členovia samotnej Horskej služby na Slovensku. Pietne miesto sa nachádza zhruba 500 metrov nad hotelom Kráľova studňa, v blízkosti mohyly padlých v 2. svetovej vojne. Kovový kríž vznikol podľa projektu architekta Vladimíra Tomalu. Je symbolom úcty všetkým, ktorým sa z vrchov nepodarilo vrátiť a zároveň pripomína súčasníkom, aby nepodceňovali nástrahy hôr.
      

Ľudia, ktorých mená sú na pamätnej tabuli, prišli o život pri lyžovaní, turistike, zásahoch bleskom, pri nešťastnom pošmyknutí, lavínach, či výkone povolania.
      

Prvé pamätné miesto a symbolický cintorín obetiam hôr vznikol na Slovensku v prvej polovici 20. storočia vo Vysokých Tatrách, pod Ostrvou. Postupne pribudli pamätné miesta aj v Západných a Nízkych Tatrách, či Malej Fatre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies