Na koľajniciach zomrú alebo sa zrania dvaja ľudia týždenne!

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 10:06 • 2 min
Na koľajniciach zomrú alebo sa zrania dvaja ľudia týždenne!

BRATISLAVA - Pri zrážke s vlakom zomrú alebo sa zrania dvaja ľudia týždenne. Vlani na železničných dráhach mimo priecestí zahynulo 91 osôb a 15 utrpelo vážne zranenia. Policajné štatistiky hovoria, že za prvých päť mesiacov tohto roku zomrelo na železniciach 36 ľudí a 12 utrpelo ťažké zranenia.

slovakia

left justify in out

"Príčiny úmrtí a zranení sú rôzne, od samovrážd až po nepozornosť," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Najčastejšími sú podľa nej nehody spôsobené napríklad zlým odhadom vzdialenosti prichádzajúceho vlaku pri prechode cez koľajnice, zníženou viditeľnosťou za šera, hmly, hustého dažďa, kedy výhľad často zakrýva dáždnik alebo kapucňa. "Kombinácia týchto okolností spolu s počúvaním hudby cez slúchadlá, telefonovaním alebo alkoholom býva tragická," hovorí Baloghová. Z vyšetrovania nešťastí na železniciach podľa policajnej hovorkyne vyplýva, že ich príčinou je často skracovanie si vzdialenosti a neochota používať nadchody alebo podchody v železničných staniciach. "Boli aj prípady zrazenia osôb na trati, keď si skracovali cestu medzi obcami chôdzou medzi koľajnicami alebo v ich blízkosti," spomína Baloghová. Policajti upozorňujú ľudí, aby si dávali pri koľajniciach pozor. "Nemali by prechádzať cez dráhu mimo určeného priestoru priechodu alebo priecestia, vstupovať na dráhu tam, kde je to zakázané," uvádza Baloghová a dodáva, že za takéto konanie môžu dostať pokutu do 300 eur, v blokovom konaní do 50 eur. Železničná polícia vlani riešila viac než sedemtisíc priestupkov. Polícia pripomína posledné prípady, kedy došlo k nešťastiu na koľajniciach. Minulý týždeň pri Ilave zrazil vlak 64-ročného chodca, ktorý prechádzal cez koľajisko. V pondelok 24. júna neskoro v noci pri Liptovskom Mikuláši vlak zrazil 45-ročnú ženu, ktorá sa postavila na trať. "Zabrániť nehodám spôsobených samovraždami na trati je takmer nemožné, avšak zvýšením pozornosti osôb pri pohybe v blízkosti koľajníc a rešpektovaním obmedzení a príkazov v obvode železničných dráh a pri ich preprave sa riziko ohrozenia života a zdravia výrazne znižuje," uzavrela Baloghová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies