Na Kamzíku otvorili zrekonštruovanú kavernu z 1. svetovej vojny

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 14:32 • 2 min
Na Kamzíku otvorili zrekonštruovanú kavernu z 1. svetovej vojny

BRATISLAVA - Na bratislavskom Kamzíku dnes slávnostne otvorili zrekonštruovanú kavernu – vojenský bunker z obdobia 1. svetovej vojny. Bunker, ktorý je najväčším svojho druhu v okolí Bratislavy, sa nachádza iba približne 300 m metrov od hornej stanice lanovky spájajúcej Kolibu so Železnou studničkou.

slovakia

left justify in out

Delostreleckú a veliteľskú kavernu začala bratislavská mestská časť Nové Mesto revitalizovať v polovici marca v spolupráci s občianskym združením (OZ) Bunkre, ktoré už dlhší čas pracuje na obnove kaverien v okolí Dúbravky. Na opravu získali realizátori 5000 eur z participatívneho rozpočtu mestskej časti. Vicestarosta Nového Mesta Stanislav Winkler priznal, že obnova kaverny bol jeden z dvoch najlepších nápadov, ktoré sa uchádzali o finančný príspevok. "Ani som neveril, že sa podarí tento vojenský bunker dostať do takého stavu, v akom ho vidíme dnes, urobil sa naozaj kus roboty," zhodnotil Winkler po dnešnom otvorení kaverny.

 

Z okolia i vnútra kaverny odhrabali členovia OZ Bunkre spolu s ďalšími nadšencami zeminu, ktorá tam bola naváľaná, interiér vyčistili od odpadkov a opravili aj steny, na ktorých boli graffiti. Vo vnútri teraz možno vidieť dobové exponáty, fotografie, mince, časti vojenského výstroja z obdobia 1. svetovej vojny, no takisto aj karbidové lampy, ktoré sa v kaverne kedysi používali.

 

Riaditeľ Mestských lesov Bratislava Vladimír Kutka pripomenul, že dvojpodlažná kaverna je najkrajšou z množstvo vojenských bunkrov, ktoré boli v lesoparku vytvorené. Námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková verí, že kaverna má potenciál prilákať na Kamzík nielen obyvateľov Bratislavy, ale aj turistov z iných regiónov.

 

Kaverna bude ako múzeum obdobia prvej svetovej vojny podľa informácií Jakuba Kuruca z OZ Bunkre otvorená pre verejnosť zatiaľ každú sobotu od 09.00 h do 15.00 h. V prípade záujmu je možné s občianskym združením dohodnúť aj samostatné skupinové prehliadky v iných dňoch a časoch.

 

Myšlienka vybudovania moderného vojenského opevnenia v okolí Bratislavy (vtedajšieho Pressburgu), pochádza zo začiatku 20. storočia. V roku 1902 sa na Ministerstve vojny Rakúska-Uhorska objavil koncept ochrany mesta a celého údolia Dunaja - Devínskej brány. Bola navrhnutá línia kaverien a k ním prislúchajúce palebné postavenia diel. Línia sa tiahla od Karlovej Vsi - dnešných Dlhých dielov, Sitinu, cez Lamač, Kamzík až po Röslerov lom nad Račou. Dodnes sa v nej nachádza viac ako 50 objektov. Línia bola posilnená vysunutým opevnením na Dúbravskej hlavici ôsmimi objektmi, ktoré mali za úlohu strážiť komunikačný koridor Lamačskej brány smerom od severu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies