Trestné stíhanie záchranárov je nezákonné! Čo hovoria Hamran a Mikulec?

NETKY.SK • 15 December 2021, 16:58 • 2 min
Trestné stíhanie záchranárov je nezákonné! Čo hovoria Hamran a Mikulec?

BRATISLAVA - Polícia v utorok obmedzila na osobnej slobode dvoch zdravotníckych záchranárov, ktorí pred Národnou radou SR upozorňovali na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov. Vec dal preveriť generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

slovakia

left justify in out

Trestné stíhanie zdravotníckych záchranárov pre prečin podnecovania je nezákonné a neopodstatnené, rozhodol v stredu krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta. Príslušníkovi Policajného zboru Bratislava Staré Mesto – západ uložil, aby vo veci znovu konal a rozhodol. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

 

img

 

Krajský prokurátor zároveň rozhodol, že v trestnej veci pôvodne vedenej na Okresnej prokuratúre Bratislava I bude na ďalšie konanie príslušný prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava.

 

Prečítajte si tiež: Hrdí záchranári: „Ďakujeme, pokuty si zaplatíme sami!“

 

Dôvodom obmedzenia na osobnej slobode boli podozrenia zo spáchania trestného činu. Záchranárov údajne opakovane vyzvali, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu nezhromažďovali, čo nerešpektovali. Popoludní ich prepustili z policajnej cely. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran v stredu potvrdil, že vo veci začali 2 trestné stíhania. "Bol by som rád, ak by sme neuplatňovali selektívny prístup, pretože to je porušenie základných princípov demokracie. Polícia k tomu ruku nepriloží a bude postupovať v zmysle zákona a v jeho intenciách," vyhlásil Hamran.

 

img

 

Zdôraznil, že Policajný zbor stojí za všetkými zdravotníkmi, avšak takýto spôsob dožadovania podmienok bol podľa jeho slov nelegálny. Poukázal pritom na platnosť núdzového stavu, zákaz vychádzania, ako aj zákaz zhromažďovania. Podotkol, že sám sprostredkovane žiadal kolegov na mieste, aby zdravotníkom dohovorili, nech situáciu riešia legitímne. "Mali by to riešiť úplne inak, nie takto, pretože komplikujú situáciu nielen sebe, ale aj nám," uviedol. 

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: Boris Kollár zaplatí pokutu za záchranárov

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ocenil, že záchranári zvládli situáciu "bez zbytočných drám" a že sa postavili proti tomu, aby sa z incidentu stala politická téma. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová. "Rozumiem, že roky neriešená situácia záchranárov a zdravotných sestier vyústila do frustrácie zdravotníkov, ktorí sa rozhodli pokojným a slušným spôsobom poukázať na to, že žiadajú o pozornosť a dialóg. Od konca novembra však vzhľadom na neustále sa zhoršujúcu pandemickú situáciu platí núdzový stav a s účinnosťou od 10. decembra platí v rámci vyhláseného núdzového stavu zákaz zhromažďovať sa v počte nad 6 osôb, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti," vyjadril sa Mikulec.

 

img

 

Ubezpečil, že policajti by voči nikomu zo zdravotníkov nezasiahli, ak by neplatil zákaz zhromažďovania. Šéf rezortu je presvedčený, že situácia nebola príjemná ani policajtom, ktorí na mieste zasahovali. "Zdravotníkov vnímame v tomto náročnom období ako pilier boja proti pandémii a doposiaľ sme, práve naopak, riešili situácie, kde bolo potrebné ich chrániť. Chránime ich pred fyzickými i verbálnymi útokmi, ktorých sme, žiaľ, tento rok svedkami, a dohliadame na nerušený priebeh vakcinácie," skonštatoval. 

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov: „Pacient má takú šancu na záchranu, akú mu všetci dáme.“




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies