Na hrebeňoch Tatier fúkal vietor silou orkánu, je tu druhý lavínový stupeň

NETKY.SK • 24 Február 2017, 10:26 • 2 min
Na hrebeňoch Tatier fúkal vietor silou orkánu, je tu druhý lavínový stupeň

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V Západných a Vysokých Tatrách približne od nadmorskej výšky 1500 metrov nad morom je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných slovenských pohoriach je len malá hrozba lavínových zosuvov. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Za poslednú periódu sneženia napadlo do 30 centimetrov nového snehu, a to len v najvyšších polohách Tatier. Vietor o sile víchrice sneh premiestnil na záveterné svahy a žľaby prevažne južných, juhovýchodných a východných orientácií, kde sa vyskytujú menej stabilné dosky a vankúše. Tieto nebezpečné útvary môžu predstavovať zvýšené riziko uvoľnenia lavín," upozornil lavínový špecialista.

 

Dnes ráno bolo na horách zamračené a na hrebeňoch hmlisto a veľmi veterno. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus šiestich do plus piatich stupňov Celzia. V Tatrách dosahoval vietor silu víchrice a fúkal prevažne zo západu až severozápadu do 25 metrov za sekundu. Na hrebeňoch a v najvyšších polohách Vysokých Tatier dosahoval v nárazoch dokonca rýchlosť orkánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies