Na grécky bankrot doplatí aj Slovensko

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 10:05 • 2 min
Na grécky bankrot doplatí aj Slovensko

BRATISLAVA - Ak by Grécko naozaj skrachovalo, doplatili by na to všetky krajiny eurozóny, teda aj Slovensko. Každá krajina totiž ručí za grécky dlh.

slovakia

left justify in out

Najväčšími veriteľmi Atén sú Francúzsko a Nemecko. Najvyššie záruky voči Grécku má v porovnaní k veľkosti svojej ekonomiky Malta - takmer päť percent HDP.

 

Potom Slovensko so zárukami vo výške 4,2 percenta sily ekonomiky. Toto riziko by sa potom podľa expertov na ekonomiku malo dať zvládnuť pomerne ľahko. "Európska centrálna banka, ako aj jednotlivé krajiny eurozóny disponujú niekoľkými nástrojmi finančnej a menovej politiky. Preto by mali prípadný Grexit zvládnuť bez väčších problémov," povedala pre denník Hospodárske noviny Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne. 

 

"Na grécky pád doplatí periféria eurozóny", uvádza denník. Ide o Taliansko, Španielsko či Portugalsko, ktoré majú už dnes problémy s financovaním svojich dlhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies