Na transformáciu hornej Nitry pôjdu stovky miliónov eur. Región bude zdravší a zelenší, sľubuje vicepremiérka

NETKY.SK • 29 Júl 2021, 17:41 • 2 min
Na transformáciu hornej Nitry pôjdu stovky miliónov eur. Región bude zdravší a zelenší, sľubuje vicepremiérka

NOVÁKY – Na celé Slovensko smeruje viac ako 459 miliónov eur z fondu spravodlivej transformácie, z ktorých najviac by malo smerovať do regiónu hornej Nitry.

slovakia

left justify in out

Po dnešnej prehliadke dočasného odkaliska Elektrárne Nováky v Zemianskych Kostoľanoch to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý sa prišiel oboznámiť s procesmi transformácie regiónu. 

 

Horná Nitra je na transformáciu najlepšie pripravená

Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Veronika Remišová, uviedla, že do predbežnej výzvy sa zapojilo viac ako 350 projektových zámerov.

 

Jedným z nich je projekt Slovenských elektrární (SE) na zriadenie fotovoltaického parku, kde plánujú využiť veľmi priaznivé podmienky sanovaného odkaliska.

 

img

„Viac ako 459 miliónov eur máme z fondu spravodlivej transformácie, ktoré smerujú na celé Slovensko, ale práve tento región je najlepšie pripravený a bude zrejme najväčším konzumentom týchto peňazí,“ uviedol premiér s tým, že diskutovali s riaditeľom SE aj o zamestnanosti a projektoch.

 

Zelenší a zdravší región

„Verím tomu, že atraktívne projekty nielen udržia ľudí v regióne, ale budú sem aj prichádzať, lebo to bude moderný ekologický región,“ povedal premiér Heger, podľa ktorého je tiež potrebné v tomto regióne posilniť vlakovú a cestnú infraštruktúru.

„Už sme vytipovali pilotné projekty pre tento región, akými sú stavba, alebo obnova bojnickej nemocnice, zatepľovanie verejných budov a alternatívne zdroje dopravy. Toto sú projekty, ktoré plánujeme v spolupráci s verejnou správou financovať a veríme, že tento región bude zdravší, zelenší a ľudia tu budú mať lepšie platené pracovné miesta,“ doplnila vicepremiérka.

 

Dodala, že zelená transformácia musí byť spravodlivá. „Jej cieľom je vytvárať kvalitné pracovné miesta rýchlejším tempom, ako miesta, ktoré budú zanikať,“ dodala.

 

img


„Slovenské elektrárne budú musieť v roku 2023 uzatvoriť prevádzku Elektrárne Nováky, ktorá viac ako 50 rokov dodávala elektrinu do siete,“ objasnil generálny riaditeľ SE Branislav Strýček s tým, že okrem fotovoltaického parku chcú lokalitu v budúcnosti využiť pre industriálny park.

 

„Slovenské elektrárne určite budú chcieť, aby sme udržali zamestnanosť a aby sme pokračovali v tejto lokalite s našimi zamestnancami a našli pre nich budúcnosť,“ uzavrel generálny riaditeľ.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona