ROZHOVOR: Podľa Beňuša by deti mali radšej športovať ako sa poflakovať s cigaretou po sídlisku

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 16:42 • 2 min
ROZHOVOR: Podľa Beňuša by deti mali radšej športovať ako sa poflakovať s cigaretou po sídlisku

BRATISLAVA – Je všeobecne známe, že pohyb by mal byť každodennou súčasťou zdravého spôsobu života. Žiaľ zmena životných podmienok súčasnej mladej populácie prispela k výraznému úbytku pohybových aktivít v dennom režime detí. Predstava, že dospelý človek dnes presedí ročne vyše 2500 hodín (priemerne 7 hodín denne), je na míle vzdialená od spôsobu života našich predkov. Ten bol charakteristický výrazne vyššími pohybovými nárokmi pri zabezpečovaní základných životných podmienok, veď získavanie potravy lovením alebo lezenie po stromoch a pestovanie plodín si vyžadovalo veľké fyzické úsilie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Homo sapiens sapiens ako úspešný článok evolúcie, žiaľ, nie je adaptovaný na dlhodobý deficit pohybu. V dôsledku pohodlného životného štýlu bez adekvátnych pohybových stimulov dochádza k tzv. maladaptácii v podobe zhoršovania zdravia.

 

Čo s tým? Aj túto otázku sme položili prezidentovi Slovenského olympijského a športového výboru (SOVŠ) Antonovi Siekelovi, Matejovi Beňušovi – reprezentantovi SR vo vodnom slalome a dlhoročnému pedagógovi telesnej a športovej výchovy na Kalinčiakovej ulici, Vladimírovi Čechovičovi.

 

Dnes ste odprezentovali projekt Športuj Slovensko, kde si deti môžu do sýtosti zašportovať po boku našich olympionikov. "Každá akcia, ktorá propaguje šport a ktorá aktivuje mladú generáciu je dôležitá. Vnímam to ako povinnosť Slovenského olympijského a športového výboru, a mali by sme to byť práve my, ktorí takéto akcie prinášame a o nich hovoríme. Touto formou chceme dostať do povedomia ľudí najmä to, ako dôležitý je šport a ako dôležité je podchytiť práve športovanie najmladšej generácie," uviedol pre netky.sk prezident SOVŠ Anton Siekel.

 

img

 

Šéf olympijského hnutia zároveň zdôraznil, že veľmi citlivo vníma zmenu pohybových návykov súčasnej mladej generácie. "Je to žiaľ fakt. Otázkou však zostáva, prečo je to tak. Tvrdím, že naše deti majú rovnaké vlastnosti ako naša generácia, radi sa hýbu športujú a súťažia. A našou úlohou je priniesť im takéto programy, aby mali kde súťažiť a aby sme podchytili to, čo je v nich prirodzené. Keď im nedáme tieto vzory a nedáme im šport tak ho budú hľadať napríklad v tabletoch a v iných aktivitách," doplnil Siekel, ktorý našiel najväčšiu záľubu v džude.

 

Na slová prezidenta nášho olympijského hnutia nadviazal aj  dlhoročný učiteľ športovej a telesnej výchovy na Kalinčiakovej ulici Vladimír Čechovič. Spýtali sme sa ho na pohybovú gramotnosť detí na školách. "Mne sa s deťmi pracuje dobre, máme tu väčšinou športovo založené deti. Tú prirodzenú zanietenosť detí o šport vnímame najmä na prvom stupni základných škôl. Deti z nižších ročníkov sa radi porovnávajú a sú súťaživé,  ale s postupujúcim vekom sa to filtruje. Stále uvažujeme nad tým, prečo sa u mnohých detí v období, keď prejdú na strednú školu, láme vzťah k športu a objavuje sa u nich apatia alebo nechuť športovať."

 

img

 

Zaujímalo nás ešte, ako sú na tom deti, ktoré neinklinujú k pohybu alebo majú sedavé koníčky. "Samozrejme, máme tu aj také deti, ale tí naši športovci ako keby ťahali tých ostatných, ako keby nechceli byť outsidermi v skupine. Snažíme sa samozrejme všetky deti podporovať, pre nás nie je dôležitý až tak výkon, ale najmä trvalý vzťah k pohybu, preto deti neustále povzbudzujeme," doplnil skúsený pedagóg.

 

Matej Beňuš je úspešný športovec, preto je logické , že aj svoje ratolesti aktívne vedie k športu: "Myslím si, že deti treba viesť k športu. Najmä kvôli disciplíne, kamarátom a partii.  Kvôli zdravotným návykom, posilneniu sebavedomia, a samozrejme aj ako účinné vyplnenie ich voľného času. Deti sa niekde vybúriť musia, lepšie ako keby sa poflakovali po sídlisku s cigaretou."

 

img

 

Niekoľkonásobný majster sveta a strieborný medailista z OH v Riu má však vášeň aj pre hokej. "Hokej zbožňujem, mám to šťastie, že tí moji malí sú tiež takí hokejoví maniaci. Starší už chodí na hokej, mladšieho tam zapíšem od septembra. V Petržalke máme halu, takže je to otázka niekoľkých minút kým sa presuniem do Čuňova, mám to po ceste," prezradil nám na záver trojnásobný otecko Beňuš.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies