VIDEO: Viac ako 60 zabitých a 100 zranených, v Moskve zrušili hromadné podujatia

NETKY.SK • 23 Marec 2024, 07:00 • 2 min
VIDEO: Viac ako 60 zabitých a 100 zranených, v Moskve zrušili hromadné podujatia

Neznámi ozbrojenci spáchali teroristický útok v koncertnej sále Crocus v Krasnogorsku v Moskovskej oblasti. Podľa najnovších údajov bolo zabitých viac ako 60 ľudí a ďalších 100 bolo zranených.

slovakia

left justify in out

V Moskve a regiónoch sú sprísnené bezpečnostné opatrenia, pričom sa rušia hromadné podujatia. Lídri ďalších krajín teroristický útok odsúdili a vyjadrili sústrasť nad smrťou ľudí. TASS momentálne zhromaždil hlavné fakty o incidente.


Okolnosti incidentu

Skupina neidentifikovaných ozbrojencov vyzbrojených útočnými puškami začala strieľať vo vstupnej hale a potom v koncertnej sále tesne pred koncertom rockovej skupiny Picnic, uviedli očití svedkovia. Neskôr došlo v budove k výbuchu a vypukol požiar.

Požiar v Crocuse pohltil podľa najnovších informácií plochu 12 900 metrov štvorcových, pričom strecha sa začala čiastočne rúcať. Na likvidáciu požiaru boli nasadené najmä vrtuľníky. Ministerstvo pre mimoriadne situácie v sobotu okolo 01:00 moskovského času informovalo, že požiar sa podarilo lokalizovať.


Obete

Podľa najnovších údajov vyšetrovacieho výboru zahynulo pri teroristickom útoku viac ako 60 ľudí. Počet obetí sa môže zvýšiť, poznamenal vyšetrovací výbor.

Podľa ruského ministra zdravotníctva Michaila Muraška bolo hospitalizovaných približne 115 ľudí vrátane 5 detí. Viac ako 30 ľudí požiadalo o ambulantnú starostlivosť.

Šesťdesiat ľudí je vo vážnom stave. Vykonali sa takmer všetky potrebné operácie, uviedla podpredsedníčka vlády Tatyana Goliková.


Reakcia úradov

Ruský prezident Vladimir Putin bol o incidente informovaný niekoľko minút po jeho začiatku, povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Prezident je neustále zásobovaný všetkými relevantnými službami informáciami a dal „všetky potrebné pokyny“, zdôraznil Peskov.

Šéfovia Federálnej bezpečnostnej služby, ministerstva vnútra, vyšetrovacieho výboru a Národnej gardy informovali Putina o vyšetrovaní teroristického útoku, uviedol Kremeľ neskôr. Okrem toho ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov prezidentovi povedal o opatreniach, ktoré sa prijali na záchranu ľudí a poskytnutie všetkej potrebnej pomoci.

Putin hovoril aj s podpredsedníčkou vlády Golikovou, ministrom zdravotníctva Muraškom a gubernátorom Moskovskej oblasti Andrejom Vorobjovom, informovala tlačová služba prezidenta.

Federálna bezpečnostná služba uviedla, že špeciálne služby vykonávajú pátraciu akciu. Vyšetrovací výbor začal trestné stíhanie vo veci teroristického útoku.

Vyšetrovací výbor neskôr uviedol, že zbrane a výzbroj boli zhromaždené na mieste.



Bezpečnostné opatrenia a zrušenie podujatí

Masové podujatia plánované na 23. a 24. marca boli v Moskve a ďalších regiónoch zrušené. Federálne kultúrne subjekty nebudú takéto podujatie organizovať ani v najbližších dňoch.

Kvôli tragédii moskovské divadlá rušia predstavenia, kiná a múzeá prerušujú prácu, niektoré univerzity oznámili zrušenie sobotňajšieho vyučovania.

Na moskovských letiskách a železničných staniciach sa sprísnili bezpečnostné opatrenia. Sprísnenie bezpečnostných opatrení ohlásili mnohé ďalšie regióny.


Reakcie zo sveta

Mnohé krajiny teroristický útok odsúdili a vyjadrili sústrasť nad smrťou ľudí.

Spriatelené aj nepriateľské krajiny sa vyjadrili, medzi nimi niekoľko európskych krajín, Belgicko, Maďarsko, Nemecko, Taliansko, Francúzsko a ďalšie, Kanada a Nový Zéland. Americký Biely dom označil teroristický útok za hrozný útok.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Michail Podoljak uviedol, že Kyjev s incidentom nesúvisí. Americké úrady sa domnievajú, že neexistujú žiadne známky zapojenia Ukrajiny alebo Ukrajincov do teroristického útoku.

Biely dom navyše uviedol, že si nie je vedomý možnej súvislosti medzi udalosťami v Crocuse a varovaním americkej ambasády v Moskve začiatkom marca o možných útokoch extrémistov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že reakcia USA na teroristický útok vyvolala otázky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: TASS (www.tass.com)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies