Na festivale v Nemecku vztýčili provokatívnu sochu tureckého prezidenta

NETKY.SK • 28 August 2018, 16:34 • 2 min
Na festivale v Nemecku vztýčili provokatívnu sochu tureckého prezidenta

BERLÍN - Mnohých obyvateľov západonemeckého Wiesbadenu "podráždila" socha tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorú sa objavila v centre tohto mesta v rámci festivalu umenia.

slovakia

left justify in out

Štyri metre vysoká plastika v zlatej farbe bola prekvapením aj pre miestne úrady, keďže v žiadosti o povolenie inštalácie chýbal konkrétnejší opis diela, informovala v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie samosprávy.

 

Podľa nemenovanej hovorkyne sa množia telefonické sťažnosti od občanov, ktorým nie je jasné, že ide o súčasť prebiehajúceho bienále súčasného umenia. Masívna postava so zdvihnutou pravou rukou pripomína svetoznámu sochu niekdajšieho irackého vládcu Saddáma Husajna, strhnutú v roku 2003 pri americkej invázii do Bagdadu, doplnila agentúra AP.

 

Mottom prebiehajúceho festivalu vo Wiesbadene sú "zlé správy". Sochu Erdogana, ktorý má presne o mesiac pricestovať do Nemecka na štátnu návštevu, medzičasom pokryli grafity s neslušným obsahom.

Vo vzťahoch medzi Ankarou a Berlínom došlo k napätiu po tom, ako Turecko zažilo neúspešný pokus o prevrat z júla 2016, v reakcii na ktorý Ankara následne pozatýkala mnoho ľudí vrátene viacerých nemeckých občanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies