Na Dvojke štartuje séria diskusií SK Dejiny, moderovať ju bude Marián Leško

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 09:22 • 2 min
Na Dvojke štartuje séria diskusií SK Dejiny, moderovať ju bude Marián Leško

BRATISLAVA - Sedemdesiate výročie ukončenia 2. svetovej vojny, ktoré si pripomíname v máji, sa odráža aj v špeciálne pripravenej vysielacej štruktúre RTVS.

slovakia

left justify in out

Dostanú v nej priestor premiérové filmy, dokumenty, unikátne archívne snímky, ale aj filmová a televízna klasika. Novinkou v programe Dvojky je séria diskusií SK Dejiny, ktorá má dnes premiéru o 20.00 hodine. Diskusie bude moderovať známy novinár, komentátor a publicista Marián Leško. Relácia s podtitulom Oslobodenie bude mať päť epizód, v ktorých budú pozvaní hostia diskutovať na témy oslobodzovanie Slovenska, slovenské elity počas 2. svetovej vojny, odboj či dianie na Slovensku po skončení 2. svetovej vojny. V prvej časti diskusnej relácie venovanej oslobodzovaniu Slovenska počas 2. svetovej vojny moderátor privíta Jozefa Bystrického z Vojenského historického ústavu a Mareka Syrného z Múzea SNP.

 

Aprílové a májové diskusné stredy na Dvojke vyvrcholia pravidelne o 21.35 h filmom s vojnovou tematikou, po ktorom bude nasledovať slovenský archívny dokument. Dnes si tak televízni priaznivci môžu pozrieť pôsobivú vojnovú drámu Vyšší princíp. Československý film režiséra Jiřího Krejčíka z roku 1960 nakrútený podľa rovnomennej poviedky Jana Drdu rozpráva príbeh stredoškolského profesora Málka (František Smolík), ktorý v čas heydrichiády odmietne súhlasiť s popravou nevinných študentov. V postave šikovného študenta Vlastimila Ryšánka, ktorého majú radi spolužiaci i učitelia, si diváci môžu pripomenúť slovenského herca Ivana Mistríka.

O týždeň neskôr (22. 4.) uvedie Dvojka snímku Diamanty noci, v jej programe ďalej figuruje česká klasika Jiřího Sequensa Atentát (29. 4.), v mesiaci máj to budú Májové hviezdy (13. 5.) a Zánik samoty Berhof (20. 5.). "Počas sviatočného víkendu odvysielame priamy prenos z bohoslužby k výročiu ukončenia 2. svetovej vojny z Trenčianskych Stankoviec (8. 5 o 20.00) a tiež trojdielny slovenský film v hlavnej úlohe so Štefanom Kvietikom Sám vojak v poli (8. - 10. 5. o 14.30)," TASR informoval Juraj Kadáš zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies