Na chate v Lehote pod Vtáčnikom malo dôjsť k výbuchu, zranilo sa 9 osôb

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 13:30 • 2 min
Na chate v Lehote pod Vtáčnikom malo dôjsť k výbuchu, zranilo sa 9 osôb

Lehota pod Vtáčnikom 25. júla (TASR) - Na chate v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza malo dôjsť v utorok ráno k výbuchu plynu. Zranilo sa deväť osôb. Na mieste zasahovali hasiči i záchranári. Potvrdil to hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

slovakia

left justify in out

Výbuch plynu v objekte hasičom nahlásili po 8.30 h. "Objekt je dvojpodlažný a s rozmermi šesť krát desať metrov. Polovica chaty by mala byť zrútená. Na mieste udalosti sa nachádzalo 13 osôb, traja dospelí a desať detí," uviedol Petrík.

Polícia na sociálnej sieti informovala, že na mieste došlo k výbuchu plynového sporáku, ktorý bol napojený na plynovú bombu. Udalosť sa podľa nej stala na chate v horolezeckom tábore"Policajti sú na mieste a dokumentujú miesto činu. Bližšie informácie poskytneme neskôr," uviedli.

Počet zranených sa podľa neho postupne upravoval, malo by ísť o deväť zranených. Rozsah zranení Petrík nevedel upresniť. Na mieste zasahovalo 15 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prievidze a Trenčína s piatimi kusmi techniky, ako i dobrovoľní hasiči s jedným kusom techniky. Na mieste pomáhali zdravotní záchranári a leteckí záchranári s dvoma vrtuľníkmi, dodal Petrík.

"Záchranárske tímy ošetrili spolu deväť zranených - dvoch dospelých a sedem detí. Dospelí utrpeli ľahšie až stredne ťažké poranenia," uviedla hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. Detaily k zdravotnému stavu detí vzhľadom na ich vek uviesť podľa svojich slov nemôže. "Po ošetrení boli všetci prevezení do nemocníc v Banskej Bystrici, Bratislave, Bojniciach, Topoľčanoch a Trenčíne," ozrejmila. K výbuchu na horskej chate vyslali dva záchranárske vrtuľníky z Banskej Bystrice a Bratislavy. Ako prvý vzlietol vrtuľník z Banskej Bystrice. "Keďže zranení sa nachádzali na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekár bol spustený k miestu nehody na lane pomocou palubného navijaka. Na mieste sa nachádzalo deväť zranených, ktorí už boli v starostlivosti pozemných záchranárov," priblížila Zuzana Turočeková z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air - Transport Europe.

Lekár si podľa nej do svojej starostlivosti prevzal najťažšie zranenú osobu, 11-ročné dievča českej národnosti, ktoré utrpelo poranenia tváre. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bolo dievča v stabilizovanom stave pri vedomí previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. "Medzičasom smeroval na miesto udalosti druhý vrtuľník zo strediska Bratislava. Jeho posádka po prílete ošetrila 45-ročnú ženu českej národnosti s poranením hornej končatiny a viacerými povrchovými zraneniami. V stabilizovanom stave bola vrtuľníkom prevezená do nemocnice v Banskej Bystrici," doplnila Turočeková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: TASR / Pavol Zachar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies