Na brezniansky festival Divadelná Chalupka príde aj súbor z Vojvodiny

NETKY.SK • 14 September 2010, 06:52 • 2 min
Na brezniansky festival Divadelná Chalupka príde aj súbor z Vojvodiny

Na brezniansky festival Divadelná Chalupka príde aj súbor z Vojvodiny - Kultúra Inšpiratívny festival Divadelná Chalupka 2010 (15. 18.

slovakia

left justify in out

img

Inšpiratívny festival Divadelná Chalupka 2010 (15. – 18.9.), ktorý sa tento rok uskutoční už po šiesty raz, prinesie divákom tvorbu amatérskych súborov i profesionálneho, tešiť sa môžu tiež na zahraničných divadelníkov. Inscenácie pripravené pre stredoškolákov prekvapia vážnymi témami, festival nezabúda ani na detského návštevníka.
"Gro predstavení sa bude odohrávať v Brezne," konkretizoval TASR člen prípravného výboru Dušan Jablonský z banskobystrického Stredoslovenského osvetového strediska (SOS). Okrem Brezna sa na inscenácie môže tešiť aj publikum v Tisovci a obciach Čierny Balog, Michalová, Polomka, Podbrezová.
Zaujímavé sú podľa Jablonského všetky pripravené inscenácie, upútať však môže večerné predstavenie, ktoré sa uskutoční v stredu (15.9.) v breznianskej synagóge. Pôjde o inscenáciu domáceho Divadelného súboru J. Chalupku mesta Brezna Zabudla som. Diváci by si nemali nechať ujsť ani profesionálny súbor Slovenského komorného divadla z Martina, ktorý uvedie predstavenie s názvom Kumšt. V piatok (17.9.) odohrá večerné predstavenie - inscenáciu Chodíte sem často?  - zahraničný hosť, ktorým je Divadelný súbor J. Čemana z Vojvodiny v Srbsku.
Predstavenia prevažne pre stredné školy sú vážnejšieho charakteru. Celkom malé divadlo zo Žemberoviec odohrá inscenáciu Helverova noc, ktorá hovorí o xenofóbii, neznášanlivosti, davovej psychóze, manipulácii s ľuďmi. Hra Papagáje chrobáky nežerú Divadelného súboru G. F. Belopotockého z Liptovského Mikuláša zasa čerpá z príbehu masového vraha Charlesa Mansona.
Teatro Neline z Bratislavy odohrá detské predstavenie Rytier Bajaja v obciach i v Brezne. Školáci sa môžu tešiť aj na Detský blok, do ktorého združili tri predstavenia úspešných detských divadelných súborov.
Zmyslom festivalu je, aby sa "na jednom pľaci predstavili jednak tie najlepšie amatérske divadelné súbory zo Slovenska. Zároveň chceme, aby sa konfrontovalo toto amatérske divadlo s profesionálnym divadlom," priblížil Jablonský. Okrem toho sa snažia každý rok spojiť divadlo s inými umeleckými žánrami, či je to hudba alebo výstavy.
Organizátormi festivalu sú SOS, Divadelný súbor J. Chalupku a Mestské kultúrne stredisko v Brezne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies