REPORTÁŽ: V zákulisí Oktagonu 27

NETKY.SK • 15 September 2021, 15:42 • 2 min
REPORTÁŽ: V zákulisí Oktagonu 27

BRATISLAVA – Zimný štadión Ondreja Nepelu sa stal 11. septembra dejiskom jediného turnaja organizácie Oktagon MMA na Slovensku v tomto roku. Na podujatí nemohli pochopiteľne chýbať ani naše kamery.

slovakia

left justify in out

Pred turnajom sa hovorilo predovšetkým o hlavnom ťaháku o titul v perovej váhe do 66 kg. Zápas legendárneho Ivana Buchingera s talentovaným Vojtom Barboríkom si vyslúžil prívlastok druhý súboj storočia, keďže proti sebe postavil dvoch vynikajúcich bojovníkov. Barborík stratil možnosť zápasiť o titul len niekoľko hodín pred začiatkom galavečera, a to kvôli tomu, že o 400 gramov presiahol váhový limit. Buchinger mohol v prípade víťazstva prepísať históriu a stať sa prvým dvojnásobným šampiónom Oktagonu.

 

Na úvod našich potuliek po štadióne sme narazili na českého bojovníka Davida Macka, ktorý sa najviac tešil na hlavný zápas. „Myslím si, že súboj naplní očakávania. Uvidíme, čo urobí s Vojtom tá váha, mohol by to byť masaker. Robí to pre titul, ktorý teraz nemôže získať. Môže ho to ovplyvniť na obe strany, buď ho to motivuje, alebo nie.“

 

S vyjadreniami o druhom zápase storočia nesúhlasil ikonický Karlos Vémola, ktorý bojoval v pôvodnom zápase storočia proti Attilovi Véghovi. „To, že ide o druhý zápas storočia, považujem tak trochu za nezmysel. Je to z toho dôvodu, že si myslím, že Ivan Buchinger je na Slovensku nedocenený, rovnako ako u nás David Dvořák. Buchinger je bez diskusie najlepším slovenským zápasníkom, má zápasy v najväčších svetových organizáciách, najviac víťazstiev a podľa mňa to bude zápas na jednu bránu. Barborík je skvelý prospekt a bude to pre neho veľká šanca na to, aby sa ukázal. Bude to súboj legendy s chalanom, ktorý chce byť legendou.“

 

 

Rodák z Gabčíkova vybehol na svojho súpera v prvom kole vo veľkom štýle a jeho galapredstavenie pokračovalo aj v tom druhom. Zdalo sa, že Barborík nebude mať šancu, no v treťom kole vstal z mŕtvych a zápas poriadne zdramatizoval. Keďže obaja bojovníci patria k absolútnej zemiarskej špičke, videli sme viacero taktických manévrov, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani top zápasníci v UFC. Boj do posledných sekúnd napokon dopadol lepšie pre Buchingera, ktorý mal v súboji s vytrvalým súperom jasnú prevahu. Po záverečnom 5. kole mu rozhodcovia udelili víťazstvo a stal sa tak novým držiteľom titulu v perovej váhe. O súboji sa okamžite začalo hovoriť ako o najlepšom dueli v histórii organizácie.

 

„Keď som začal pôsobiť v Oktagone, s promotérom Ondrom sme sa bavili o tom, že sa môžem stať prvým dvojnásobným šampiónom, čo sa teraz podarilo. S Attilom sme mali v hlave aj to, že by som bol trojnásobný šampión. Ak naberiem silu a trochu vyrastiem, možno by som zobral aj zápas v sedemdesiatsedmičke, je to však ešte ďaleko. Ľudia tam sú v porovnaní so mnou omnoho väčší, musel by som sa na to pripraviť,“ reagoval na našu otázku, či si brúsi zuby na ďalší opasok, ktorý momentálne drží David Kozma.

 

Gábor Boráros avizoval pred zápasom s Mickaelom Leboutom novú verziu seba samého, návrat do klietky po dvoch prehrách v rade však nedopadol pre rodáka z Dunajskej Stredy najlepšie a po troch kolách prehral na body. Skúsený Francúz kontroloval priebeh zápasu a využil fakt, že Boráros v polovici 2. kola začal fyzicky odchádzať. V pozápasovom rozhovore pre náš portál sa nechal počuť, že by chcel nabudúce vyskúšať väčšiu výzvu.

 

„Rešpektujem svojho súpera, mám však pocit, že to nebol najlepší Slovák, akého proti mne mohli postaviť. Potrebujem viac výziev. S organizáciou musím rokovať o zmluve, aby som sa mohol vrátiť a urobiť šou. Diváci sú úžasní, vo Francúzsku sa MMA ešte len rozbieha, takže tam takúto kulisu nemáme. Bolo to skvelé.“

 

Debut ako z ríše snov prežil Štefan Vojčák, ktorý v otváracom zápase prelims karty zdemoloval Evgeniya Goluba a po 29 sekundách sa tešil z výhry na TKO. „Všetko vyšlo ako malo, lepšie to byť ani nemohlo. Mal som nervy z toho, že sa mi stále menil súper, navyše sme na poslednú chvíľu vzali protivníka, ktorý má na konte 21 profizápasov. Neviem, ako bol na tom z hľadiska prípravy, očakával som ale tažší zápas,“ tešil sa po súboji.

 

 

Takmer 8-tisíc divákov hnalo na víťazstvom aj mladého Romana Paulusa, ktorý sa po rozpačitom úvodnom kole v zápase so Szymonom Rakowiczom dokázal otriasť a pokoriť svojho súpera na body. „Nečakal som, že budem v prvom kole tak hodený. Počítali sme so scenárom, že sa dostanem na zem, prišlo to ale dosť skoro. Videl som, že má dobrú kontrolu a hoci to vyzeralo, že sa nesnažím vstať, bolo to presne naopak. Po konci kola ma v rohu vyhecovali a povedal som si, že som sem určite neprišiel prehrať. Následne som to prebral,“ neskrýval radosť z veľkého víťazstva.

 

Atmosféra na štadióne bola doslova strhujúca, možno aj preto, že slovenskí fanúšikovia museli kvôli pandémii čakať na svojich obľúbených bojovníkov poriadne dlho. „Ďakujeme fanúšikom, medzi nami to funguje. Vidia, že to robíme pre nich a dávame do toho 110 percent. Sme radi, že kričia, tlieskajú a povzbudzujú, pretože tvoria polovicu kvality večera,“ prezradil nám po tlačovej konferencii promotér Ondřej Novotný.

 

Rozhovory v plnej dĺžke nájdete vo videách v článku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies