Na besnotu vo svete každoročne zomiera okolo 60-tisíc ľudí, očkovaním sa jej dá predísť

NETKY.SK • 28 September 2017, 06:00 • 2 min
Na besnotu vo svete každoročne zomiera okolo 60-tisíc ľudí, očkovaním sa jej dá predísť

ŽENEVA/PARÍŽ - Besnota, vírusové ochorenie, sa vyskytuje v 150 štátoch a územiach sveta. Očkovaním sa jej dá predchádzať, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa besnoty, ktorý pripadá na 28. septembra.

slovakia

left justify in out

Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE) so sídlom v Paríži upozornila, že vo svete na následky besnoty každoročne zomiera približne 60.000 osôb. Afrika a Ázia sú kontinenty s najvyšším rizikom úmrtia na besnotu.

 

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS) na svojej webovej stránke uviedla, že v roku 2016 nebol na Slovensku zaznamenaný prípad besnoty.

 

Cieľom podujatí, ktoré sa vo viacerých krajinách organizujú pri príležitosti Svetového dňa besnoty, je upriamiť pozornosť verejnosti na skutočnosť, že stále ide o zdravotnícky problém. Ďalším cieľom tohto dňa je zdôrazniť, že existujú preventívne opatrenia, ktorými sa dá besnota odstrániť.

 

Akcie k Svetovému dňu besnoty majú obyvateľstvo priviesť k lepšiemu poznaniu následkov besnoty, možnostiam jej predchádzania, očkovania a spôsobov odstraňovania ochorenia na ľuďoch a zvieratách, zopakovala WHO.

 

Svetový deň besnoty, 28. september, je spomienkou na výročie úmrtia francúzskeho chemika a mikrobiológa Louisa Pasteura (27. december 1822 - 28. september 1895), ktorý ako prvý pripravil očkovaciu látku proti besnote.

 

Cieľom WHO, OIE, Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetovej aliancie pre kontrolu besnoty je dosiahnuť "nulový počet úmrtí ľudí na besnotu do roku 2030".

 

Ak človeka pohryzie zviera, ktoré vzbudzuje podozrenie z ochorenia na besnotu, je potrebné, aby postihnutý dostal čo najskôr očkovaciu látku.

 

Besnota je infekčné ochorenie vírusového pôvodu. Ide o akútne ochorenie zvierat prenosné na človeka. Vírus besnoty sa v mieste poranenia (uhryznutím, poškriabaním alebo inak) zvieraťom šíri nervami do centrálneho nervového systému. Prejavuje sa horúčkou, bolesťami hlavy, slabosťou, svrbením a bolestivosťou v rane. Liečba je podporná, ochorenie sa končieva aj smrťou.

 

Zdrojom sú choré zvieratá - na prvom mieste psy, ďalej mačky, líšky aj vlky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies