Môže ketogénna diéta zabrániť vzniku ochorenia COVID-19?

NETKY.SK • 19 Február 2021, 16:51 • 2 min
Môže ketogénna diéta zabrániť vzniku ochorenia COVID-19?

Existuje veľa dôkazov, že obezita, hypertenzia a kardiovaskulárne ochorenia významne prispievajú závažnejšiemu priebehu COVID-19. Malo by byť našou prioritou prispievať v rámci prevencie pri pokuse o zvládnutie tejto pandémie, zmierňovaním rizikových faktorov.

slovakia

left justify in out

Nová štúdia publikovaná v časopise Translational Medicine uvádza, že v tejto oblasti môže byť užitočná ketogénna diéta (keto diéta), ktorá má efektívne výsledky na redukciu tukovej hmoty, protizápalové a imunomodulačné účinky a následné zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia.

 

img

 

Súčasná pandémia spôsobená respiračným syndrómom koronavírus 2 (SARS-CoV-2) je jedinečná v tom, že vírus nie je obzvlášť smrteľným patogénom v porovnaní s ebolou, SARS, MERS alebo horúčkou Lassa. Je však nebezpečná z dôvodu rýchleho šírenia vírusu, preto WHO pristúpilo ku globálnemu zavedeniu ochranných opatrení. Nakoľko jeho rýchle šírenie vedie k tisícom nových infekcií každý deň, a to spôsobuje, že sa v nemocniach jednotky intenzívnej starostlivosti plnia pacientmi vyžadujúcimi stálu starostlivosť. Výsledkom je, že mnohým pacientom je odmietnutá, "bežná" zdravotná starostlivosť. Zatiaľ čo zdravotný systém je podrobený obrovskej záťaži a to jednak kvôli prepracovaniu, preťaženiu zdravontného personálu, jednak kvôli skutočnosti, že mnoho zdravotníckych pracovníkov je infikovaných alebo dokonca zomiera.

 

Vysoko rizikovým faktorom je obezita a cukrovka

Obezita a kardiovaskulárne ochorenia patria medzi faktory predisponúce horší priebeh mnohých ochorení a rovnako je to i pri ochorení COVID-19. Dôležité je však poznamenať, že obdobie lockdownu a celkového obmedzenia pohybu ľudí, viedlo v mnohých prípadoch k sedavejšiemu životnému štýlu, čo samo osebe mohlo zhoršiť zdravotné podmienky celej spoločnosti. Štúdie poukazujú na to, že obezita u pacientov s COVID-19spojitosť s jej ťažkým priebehom. Ďalším zaujímavým faktom je, že obezita posúva jednotlivca v relatívne mladšom veku do vysoko rizikovej skupiny COVID-19.

 

img

 

Tento vzťah možno vysvetliť účinkom ukladania tuku v okolí bránice, čo následne vedie k obmedzeniu jej pohybu a obmedzeniu kapacity pľúc. Pri znižovaní tohto rizika sú dôležité stravovacie návyky, najdôležitejšie je obmedzenie konzumácie nezdravých potravín najmä tzv. junk food a ich nahradenie s potravinami s vysokými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Takéto zmeny životného štýlu a stravovacích návykov, sú o to dôležitejšie, ak ide o pacienta s cukrovkou alebo hypertenziou. Tieto ochorenia ovplyvňujú úlohu glukózy - pri zápaloch, pri činnosti obličiek a pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

 

Ľudia s cukrovkou sú náchylnejší na akútne vírusové infekcie dýchacích ciest, ako je chrípka H1N1 a vysoké hladiny glukózy majú imunosupresívny účinok. Čínsky výskum naznačuje vyššiu úmrtnosť spojenú s vysokými hladinami glukózy v plazme u pacientov s COVID-19, čo súhlasí s predchádzajúcimi štúdiami u pacientov s H1N1 a SARS. Zdá sa, že ľudia s cukrovkou majú horšiu funkciu pľúc, zhrubnutie cievnej membrány a alveolárny epitel a zvýšené riziko syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS) je spojené s vysokou hladinou glukózy. Vysoká hladina glukózy môže tiež ovplyvniť imunitné a zápalové procesy.

 

img

 

Predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi hyperglykémiou a vysokými koncentráciami glukózy v pľúcnom tkanive, čo zase podporuje infekciu a replikáciu chrípkového vírusu. Je známe, že vírus SARS-CoV-2 zvyšuje produkciu reaktívnych foriem kyslíka, ktoré prostredníctvom reťazca procesov uprednostňujú vysoko glykolytický metabolizmus monocytov a makrofágov, čím výrazne zvyšujú rýchlosť replikácie. Výskumy naznačujú, že inhibítory aeróbnej glykolýzy môžu korigovať metabolizmus a tak potláčať vírusovú replikáciu.

 

Potenciálne preventívne účinky ketogénnej stravy na COVID-19

Ketogénne diéty sú diéty s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov, pôvodne sa používala keto dieta na liečbu epilepsie. Postupne sa toto stravovanie začalo pre svoje výhody využívať aj na liečbu iných ochorení ako napríklad, obezita, metabolické choroby, migréna, rakovina atď. Viac o tomto type stravovania sa dočítate v našom ďalšom článku. Je zaujímavé, že jeden výskum už dávnejšie navrhol použitie prerušovaného pôstu spolu s doplnkami triglyceridmov so stredným reťazcom ako možnú metódou na prevenciu alebo zníženie závažnosti SARS-CoV-2. Očakávaným prínosom je lepšia antioxidačná aktivita, zníženie zápalových procesov a citlivosť na inzulín, čo vo väčšine prípadov býva priaznivo ovplyvnené i ketogénou stravou.

 

img

 

Ketogénna strava môže hrať úlohu pri modulácii vrodených aj adaptívnych imunitných buniek, ktoré synergicky chránia hostiteľa pred napadnutím patogénmi. Na základe tohto princípu môže byť užitočná v zmiernení príznakov alebo predchádzaní ochorenia SARS-CoV-2.

 

Imunita sprostredkovaná vrodenými bunkami

Vrodené imunitné bunky sú najskôr vyvolané vírusovými antigénmi prostredníctvom aktivácie receptorov rozpoznávania vzorov, aby sa inhibovala vírusová replikácia a modulovala sa adaptívna imunita.

 

img

 

Adaptívna bunkou sprostredkovaná imunita

T lymfocyty rozpoznávajú špecifické znaky podľa receptorov Tcel (TCR), ktoré sa špecializujú na rozpoznávanie antigénu. Epiteliálne vrstvy vykazujú zvláštny imunitný systém a rezidentné T lymfocyty, ktoré sú v tesnom kontakte s epiteliálnymi bunkami. Preto tieto bunky môžu hrať dôležitú úlohu pri boji s vírusovou infekciou a jej odpovedi vo vnútorných vrstvách sliznice dýchacieho traktu.

 

Eliminovanie rizikových faktorov

Nízkokalorická ketogénna diéta tiež pomáha eliminovať mnoho faktorov, ktoré sa radia medzi rizikové v rámci Covid 19 a tiež pozitívne ovplyvňuje procesy našej bunkovej imunity a tak nás ochraňuje pred týmito druhmy ochorení. Je potrebné venovať pozornosť nastaveniu správne prispôsobených keto diéty, aby sa u obéznych pacientov vytvorila trvalá úprava životného štýlu a to prostredníctvom viacerých mechanizmov zníženie viacerých rizikových faktorov pre vznik závažného COVID-19. Štúdia porovnávajúca závažný výskyt COVID-19 u obéznych pacientov s keto diétou oproti pacientom s bežnou stravou môže vrhnúť viac svetla na platnosť tejto hypotézy.

 

img

 

Veríme, že zvýšenie endogénnych ketónových teliesok vyvolané keto stravovaním by mohlo predstavovať cennú stratégiu na prevenciu infekcie Sars-Cov2 a nepriaznivých výsledkov u obéznych pacientov, najmä v súčasnej situácii dlhotrvajúcej pandemickej situácie. Prevencia alebo zmiernenie rizikových faktorov spojených so závažným ochorením COVID-19 (obezita, hyperglykémia, vysoká glykemická variabilita, inzulínová rezistencia, hypertenzia) je skutočne povinná vzhľadom na nové vlny infekcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona