Izrael opäť štrajkuje v pásme Gazy

NETKY.SK • 16 Jún 2021, 06:30 • 2 min
Izrael opäť štrajkuje v pásme Gazy

GAZA - Izrael tvrdí, že zahájil letecké útoky proti Hamasu v pásme Gazy ako odplatu za zápalné balóny vystrelené z Gazy. V skorých ranných hodinách bolo počuť explózie v Gaze.

slovakia

left justify in out

Podľa izraelskej hasičskej služby bolo v utorok vypustených z Gazy do Izraela niekoľko balónov, ktoré spôsobili viacnásobné požiare. Jedná sa o prvé veľké rozbroje od prímeria, ktoré nastalo 21. mája.

 

Súvisiaci článok: Izrael a Hamas sa dohodli na prímerí! Boje si vyžiadali takmer 250 obetí a tisícky zranených

 

img

 

K útoku malo dôjst po utorňajšom pochode židovských nacionalistov v okupovanom východnom Jeruzaleme, pri ktorom sa vyhrážali militantnou skupinou Hamas, ktorá vedie Gazu. Izraelské obranné sily vo svojom vyhlásení uviedli, že ich bojové lietadlá zasiahli vojenské zložky prevádzkované Hamasom v mestách Khan Yunis a Gaza City.

 

img

 

Tohtoročné podujatie sa malo konať minulý štvrtok, organizátori ho však zrušili po tom, čo izraelská polícia odmietla navrhovanú trasu s odvolaním sa na obavy z bezpečnosti. Neskôr to schválila izraelská koaličná vláda, ale minister zahraničia Yair Lapid kritizoval izraelských účastníkov, ktorí spievali rasistické a násilné piesne. „Skutočnosť, že existujú extrémisti, pre ktorých izraelská vlajka predstavuje nenávisť a rasizmus, je ohavná a netolerovateľná. Je nepochopiteľné, ako človek môže držať v ruke izraelskú vlajku a zároveň kričať smrť Arabom,“ uviedol Lapid. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Dejiny vyvoleného ľudu: Mániodepresívny kráľ a chlapec, čo mu hrával na citare

 

Vo vyhlásení Izraelských obranných síl bolo uvedené, že v areáli došlo k „teroristickej činnosti“ a že IDF bola „pripravená na všetky scenáre vrátane obnovenia nepriateľských akcií napriek pokračujúcim teroristickým činom z pásma Gazy“Momentálne nie je známe, či letecké údery spôsobili nejaké zranenia.

 

Hovorca Hamasu vo svojom vyhlásení na Twitteri uviedol, že Palestínčania budú pokračovať v presadzovaní svojho "statočného odporu a obrany svojich práv a posvätných miest" v Jeruzaleme.

 

Izraelský hasičský zbor uviedol, že zápalné balóny odpálené z Gazy spôsobili najmenej 20 požiarov v poliach v komunitách na juhu Izraela. Toto je prvá násilná výmena od chvíle, keď sa minulý víkend dostala k moci nová izraelská koaličná vláda na čele s Naftali Bennettom, a ukončila tak dvanásťročné pôsobenie vo funkcii predsedu vlády Benjamina Netanjahua.

 

Prečítajte si: Benjamin Netanjahu po 12 rokoch končí v čele krajiny. Nahradí ho líder pravice

 

Nedávne nálety trvali iba 10 minút, ale stačili na to, aby obyvateľom mesta, ktorí sa snažia spamätať z následkov nedávnych bojov, pripomenuli, že prímerie je veľmi krehké.

 

 

Miestny predavač ulíc Abu Muhammad predáva orechy na malom vozíku v štvrti Rimal, ktorá bola v predchádzajúcom kole násilia vystavená najväčším štrajkom. „Už nemôžeme tolerovať ďalšie vojny, pandémia koronavírusu zastavila našu prácu na mnoho mesiacov a posledná vojna spôsobila veľké straty, svojich šesť detí som už nemohol uživiť,“ povedal Muhammad.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies