Na agresívnych fanúšikov sa chystá novela zákona

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 09:40 • 2 min
Na agresívnych fanúšikov sa chystá novela zákona

BRATISLAVA - Prísnejšie tresty pre agresívnych športových fanúšikov, ako aj sprísnenie režimu zabezpečenia športových podujatí prináša novela zákona o organizovaní verejných telovýchovných podujatí, športových podujatí a turistických podujatí, ktorú rezort školstva predložil na pripomienkové konanie.

slovakia

left justify in out

Novela, ktorá bude v pripomienkovom konaní mesiac, má skvalitniť aj informačný systém a prináša povinnosť, aby usporiadatelia boli zaškolení.

Fanúšikovia, ktorí sú rizikoví, či už na základe predchádzajúcich postihov uvedených v evidencii informačného systému, alebo na základe ich správania počas premiestňovania sa, napríklad na stanici, letisku, parkoviskách či v pohostinských zariadeniach, sa na športový zápas nedostanú. 

Prísnejší má byť postih za priestupky diváckeho násilia a priestupkovú recidívu, priťažujúcou okolnosťou bude, ak fanúšikovia konajú v skupine. V rámci trestného konania prináša návrh nový alternatívny trest - trest zákazu účasti na verejných podujatiach, ktorý bude postihovať tú oblasť života páchateľa, v rámci ktorej sa dopustil trestného činu. Zároveň sa bude musieť obvinený alebo odsúdený dostaviť v určenom čase na príslušný útvar Policajného zboru SR miesta obvyklého pobytu. Upravuje sa aj zmena príslušnosti na prejednanie správnych deliktov, ktoré bude prerokúvať obvodný úrad na podnet obce alebo aj z vlastného podnetu. "Doposiaľ to robili obce, ktoré však boli často ako spoluvlastník športového klubu/zariadenia v konflikte záujmov," uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. 

Novela sprísňuje režim organizácie rizikových podujatí najmä vo vzťahu k futbalu a hokeju a naopak, zvoľňuje sa režim organizovania podujatí v najvyšších súťažiach športov, kde k aktom diváckeho násilia nedochádza, a v nižších súťažiach všetkých športov. Pri rizikových podujatiach bude organizátor povinný do sektorov pre priaznivcov hostí zabezpečiť, aby všetky vstupenky boli na meno. V odôvodnených prípadoch môže túto podmienku uplatniť aj na fanúšikov domáceho mužstva. Organizátor bude musieť vyčleniť v sektoroch hostí aspoň jeden sektor pre tých účastníkov, ktorí si kúpili vstupenky vyššej kategórie a aspoň jednu časť sektoru pre účastníkov so vstupenkami nižšej kategórie. 


Na rizikovom podujatí sa budú môcť podávať len alkoholické nápoje, ktorých obsah alkoholu nie je vyšší ako 3,6 percenta, ktorý má napr. 10-stupňové pivo. Toto bude platiť v prípade, ak obec či mesto nevydali zákaz predaja, podávania a požívania alkoholických nápojov, informoval Kaliňák. 


Podľa novely si zároveň Policajný zbor SR bude môcť uplatniť preplatenie nákladov na policajný zásah v prípadoch, keď bol nutný pre hrubé porušenie povinnosti zo strany organizátora akcie. Vo vzťahu k usporiadateľskej službe sa zavádza nový systém odbornej prípravy, vzdelávania a preskúšania hlavných usporiadateľov, bezpečnostných manažérov a usporiadateľov, v ktorom je ťažisko prenesené do oblasti športovej autonómie. Hlavnú úlohu budú zohrávať národné športové zväzy, ktoré budú zabezpečovať odbornú prípravu. Organizátor bude musieť pred začiatkom zápasu zabezpečiť zaškolenie členov usporiadateľskej služby. 


V novele sa upravuje aj prevádzka informačného systému o bezpečnosti pri športových podujatiach, obsah jednotlivých evidencií, osoby oprávnené využívať údaje z evidencií, ako aj spôsob nakladania s údajmi. Navrhuje sa aj koncept samofinancovania prevádzky a rozvoja informačného systému tak, že polovica z každej finančnej sankcie uloženej za delikt diváckeho násilia by mala ísť na osobitný účet. Z neho by potom mala byť verejne kontrolovateľným spôsobom financovaná prevádzka a rozvoj informačného systému. 

Na novele s rezortom školstva pracovalo aj ministerstvo vnútra, spravodlivosti, Generálna prokuratúra SR, športové zväzy a ďalšie subjekty. "Našou spoločnou ambíciou je vytvorenie takých podmienok, za ktorých budú športoviská dôstojným miestom pre fanúšikov so zmyslom pre fair-play a nebudú slúžiť ako aréna pre ľudí, ktorí športové podujatie vnímajú ako príležitosť na šarvátky," dodal hovorca ministra školstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies