Je rozhodnuté, poslanci potvrdili rozhodnutie vlády o predĺžení núdzového stavu o 40 dní. Borguľa upozornil na jednu dôležitú vec!

NETKY.SK • 12 Január 2021, 20:17 • 2 min
Je rozhodnuté, poslanci potvrdili rozhodnutie vlády o predĺžení núdzového stavu o 40 dní. Borguľa upozornil na jednu dôležitú vec!

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR (NR SR) odsúhlasili predĺženie núdzového stavu, ktorý koncom decembra schválila vláda z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie koronavírusu. Poslanec Martin Borguľa (Sme rodina) zároveň informoval, že v čase krízy neplatia žiadne hotovostné limity, čo v praxi znamená, že si mnohý nepoctiví podnikatelia môžu takýmto spôsobom legalizovať svoje príjmy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 12. januára 21:08

Na dnešnej mimoriadnej 21. schôdzi pléna za návrh hlasovalo 83 zo 108 prítomných členov zákonodarného orgánu. Proti sa vyslovilo 25 poslancov.  Vláda 29. decembra 2020 predĺžila núdzový stav o 40 dní.

 

Núdzový stav sa predlžuje do februára

Platiť tak bude do nedele 7. februára s tým, že ak bude v krajine aj naďalej pretrvávať vážna epidemiologická situácia, kabinet bude môcť opätovne predĺžiť núdzový stav.   

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Vieme, čo nás čaká od dnešnej polnoci! Lyžiarske strediská sa zatvárajú!

 

Po novom ho však musí schváliť aj parlament, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženého núdzového stavu. Vyplýva to z novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, ktorú zákonodarcovia schválili 28. decembra minulého roka.


V návrhu sa uvádza, že k 4. januáru pribúda antigénovými testami alebo PCR metódou priemerne 6726 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19Priemerná pozitivita PCR testov presahuje 28 percent a priemerná pozitivita antigénových testov 8,5 percenta.

 

„Efektívne reprodukčné číslo metódou RKI výrazne presahuje číslo jeden, čo predstavuje rast epidémie. Bolo tak potrebné núdzový stav predĺžiť, aby okrem iného mohlo byť zabezpečené udržanie alebo nové uloženie pracovnej povinnosti na účely zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok či udržanie alebo pozmenenie rozsahu obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania," píše sa v materiáli, ktorý do parlamentu predložil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

Mohlo by vás zaujímať: Poslanci v utorok rozhodnú o predĺžení núdzového stavu, ktorý vláda schválila pred silvestrovskými oslavami

 

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Ak je vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie, predĺžiť sa môže najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane.

 

Počas núdzového stavu neplatia hotovostné limity

Ako upozornil poslanec Martin Borguľa (Sme rodina), že počas núdzového stavu neplatí zákaz platby v hotovosti nad stanovený limit. Počas diskusie v pléne o predĺžení núdzového stavu tiež povedal, že kabinet by mal využiť najbližších 40 dní trvania núdzového stavu, aby pracoval na krokoch v boji proti pandémii bez toho, aby musel znovu vyhlásiť núdzový stav.

 

Pred hlasovaním sa tiež vyjadril, že predĺženie núdzového stavu v krajine podporí, avšak s "ťažkým srdcom“. Zdôraznil, že počas jeho trvania sa môže vrátiť tzv. "doba kešu“, čo v praxi znamená odovzdávať veľké sumy peňazí v hotovosti.

 

 

„Zákon o obmedzení platieb v hotovosti ustanovuje, že zákaz platby v hotovosti nad stanovený limit, čiže 5000 eur pre právnické osoby a 15 000 eur pre fyzické osoby, sa nevzťahuje na platby v hotovosti odovzdané alebo prijaté v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového a mimoriadnej situácie,“ prízvukoval Borguľa. 

 

Poslanec preto odporučil vláde, aby do budúcna, ak bude ešte raz žiadať o vyhlásenie núdzového stavu, pozorne zvážila všetky za a proti a upozornila na všetky zákutia.

 

„Máme teraz 40 dní na to, aby sme legislatívne prijali také pravidlá a úkony, ktoré potrebujeme na boj s koronakrízou a ktoré by sa dokázali realizovať aj bez núdzového stavu,“ uzavrel poslanec.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies