AKTUALIZOVANÉ: Nemecko darovalo Ukrajine 1,5 milióna vakcín. Merkelová bude so Zelenským riešiť dve kľúčové otázky!

NETKY.SK • 22 August 2021, 08:49 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Nemecko darovalo Ukrajine 1,5 milióna vakcín. Merkelová bude so Zelenským riešiť dve kľúčové otázky!

KYJEV - Dva dni po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve navštívi nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu Ukrajinu. Je to jej posledná oficiálna návšteva vo funkcii. Nemecko zároveň krajine poskytlo státisíce dávok vakcíny proti koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 22. augusta 14:27

 

S ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským bude hovoriť o konflikte na východe krajiny i kontroverznom rusko-nemeckom plynovode Nort Stream 2. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Ukrajina prehráva boj s pandémiou 

Pred nedeľňajšou návštevou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Kyjeve dostala Ukrajina od Nemecka 1,5 milióna dávok očkovacej látky proti covidu.

 

Nemecká veľvyslankyňa Anka Feldhusenová vakcíny od spoločnosti AstraZeneca v hodnote šesť miliónov eur odovzdala v sobotu ukrajinskému ministrovi zdravotníctva Viktorovi Ľaškovi.

 

Naši východný susedia sú v boji proti koronavírusu odkázaní na pomoc zo zahraničia. Nemecko od začiatku pandémie poskytlo Ukrajine okrem iného dýchacie prístroje, ochranné masky a medicínske vybavenie za 76 miliónov eur.

 

Podľa oficiálnych údajov bolo v krajine dosiaľ plne zaočkovaných len niečo viac ako tri milióny ľudí, čo zodpovedá asi deviatim percentám obyvateľov, ktorí môžu dostať vakcínu.

 

Ukrajincom robí plynovod vrásky na čele

Prezident Zelenskyj v sobotu vyjadril nádej, že Merkelová prinesie do Kyjeva správy o ruských "zárukách", pokiaľ ide o poplatky za tranzit zemného plynu cez Ukrajinu. "Dúfam, že Merkelovej sa podarilo dosiahnuť nejakú dohodu s Putinom," povedal pre nemecké médiá.


Kritici takmer dokončeného plynovodu Nord Stream 2, ku ktorým patria viaceré krajiny EÚ i USA, zdôrazňujú, že obídením ukrajinskej infraštruktúry pripraví krajinu o významné zdroje príjmu a odstráni i jednu z hlavných "kontroliek" voči prípadnej agresii Ruska v regióne, napísala agentúra AFP.


Nemecko s cieľom odvrátiť odpor Spojených štátov súhlasilo, že bude naliehať na Rusko, aby predĺžilo o desať rokov dohodu o tranzite zemného plynu cez Ukrajinu, ktorá má vypršať koncom roka 2024. Merkelová v piatok v Moskve uviedla, že tento plynovod je ekonomickým projektom zameraným na európsku energetickú bezpečnosť.

 

Súvisiaci článok: O čom hovorili Putin a Merkelová počas rozlúčkovej návštevy nemeckej kancelárky?

 

Kontroverzný mierový plán pre Donbas 
Očakáva sa, že kancelárka, ktorá po septembrových voľbách v Nemecku odíde po 16 rokoch z funkcie, sa vyjadrí aj k nedostatočnému pokroku pri realizácii minského mierového plánu pre Donbas, ktorý v roku 2015 sprostredkovali Francúzsko a Nemecko.


Merkelová po príchode do Kyjeva okolo poludnia položí veniec k hrobu neznámeho vojaka, aby si pripomenula obete 2. svetovej vojny pri príležitosti 80. výročia napadnutia Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom. Následne si pri pamätníku na Námestí nezávislosti uctí obete ukrajinskej revolúcie z roku 2014.

 

Merkelová sa so Zelenským stretne v Kyjeve po prvý raz, naposledy ju v ukrajinskej metropole v roku 2018 privítal vtedajší prezident Petro Porošenko.

 

Prečítajte si tiež: Merkelová sa lúči s politickou kariérou. Svojmu nástupcovi vyjadrila obrovskú dôveru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies