Mysleli ste si, že úsmev má len pozitívne aspekty? Omyl, toto zistili vedci!

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 15:00 • 2 min
Mysleli ste si, že úsmev má len pozitívne aspekty? Omyl, toto zistili vedci!

Smiať sa veľa a často nemusí byť až také pozitívne, ako sme si mysleli.

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti panuje predstava, že človek, ktorý sa usmieva, vyzerá lepšie, krajšie a mladšie. Veľa sa hovorí o tom, ako treba mať úsmev na tvári vždy a všade, aké je to blahodarné pre nás i okolie. Ale je to skutočne tak? Výskum vedcov z Ben Gurionovej univerzity v Izraeli dokázal niečo iné.

 

Odborníci realizovali dve pozorovania. Skupinke nezainteresovaných dobrovoľníkov predložili fotografie ľudí, ktorí sa usmievali a aj takých, ktorí sa tvárili neutrálne. Tie isté fotografie následne ukázali ďalšej skupine. Požiadali ich, aby každému modelovi odhadli vek. Na základe toho sa zistilo, že ľudia s úsmevom vyzerajú staršie, dobrovoľníci im totiž tipovali v priemere vyšší vek ako tým s neutrálnym výrazom.

 

Druhé pozorovanie spočívalo v predložení fotografií usmiatych ľudí, ľudí tváriacich sa neutrálne a prekvapene ďalšej skupine. Tu sa potvrdilo, že usmiatí vyzerajú staršie. Zároveň sa zistilo, že prekvapený výraz tváre vyhladzuje vrásky, vďaka čomu vyzerá tvár mladšie, preto modelom odhadovali nižší vek, než aký skutočne mali.

 

Zaujímavé však bolo, že po tom, ako respondentov oboznámili s cieľom výskumu, začali postupne meniť svoje názory a tvrdili, že usmievajúci sa človek vyzerá v skutočnosti vlastne mladšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies