Mylné bombardovanie vojakov USA v Afganistane prisúdili sérii nedorozumení

NETKY.SK • 5 September 2014, 09:44 • 2 min
Mylné bombardovanie vojakov USA v Afganistane prisúdili sérii nedorozumení

WASHINGTON - Mylné bombardovanie, pri ktorom zahynulo v júni v Afganistane päť amerických a jeden afganský vojak, spôsobila séria odvrátiteľných nedorozumení medzi vzdušnými a pozemnými silami. Vyplýva to z vyšetrovacej správy, o ktorej dnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Správa amerického ústredného velenia hovorí o kolektívnom zlyhaní vojakov, veliteľov a posádky lietadla počas misie. Výsledkom bolo, že amerických vojakov a ich afganského kolegu mylne považovali za nepriateľské sily. Bombardér B-1 na nich zaútočil dvoma laserom navádzanými bombami.

 

Posádka lietadla podľa vyšetrovateľov síce vykonala rozkaz, ale pred útokom sa neuistila o pozíciách spojeneckých síl. Príslušníkom pozemných jednotiek vyšetrovatelia vyčítali okrem iného aj chybné nahlásenie niektorých pozícií vojakov.

 

Incident bol podľa AP jeden z najhorších, čo sa týka paľby do vlastných radov od začiatku vojny v Afganistane pred takmer 13 rokmi. K nešťastiu došlo v provincii Zábul na juhu krajiny v závere operácie proti militantom. Operáciu viedla afganská armáda s podporou amerických špeciálnych jednotiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies