Mučenie nefunguje, myslí si Trumpova nominantka na post šéfky CIA

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Mučenie nefunguje, myslí si Trumpova nominantka na post šéfky CIA

WASHINGTON - Nominantka amerického prezidenta Donalda Trumpa na post šéfky Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Gina Haspel v stredu na vypočúvaní v Senáte amerického Kongresu uviedla, že ak by jej prezident dal príkaz, ktorého vykonanie by považovala za nemorálne, neposlúchla by ho.

slovakia

left justify in out

Senátori, nielen demokratickí, ale aj republikánski, sa živo zaujímali najmä o jej názory na mučenie pri vypočúvaní a techniku známu ako waterboarding, teda simulované topenie. "Nemyslím si, že mučenie funguje," povedala Haspel. Trump pritom nedávno vyhlásil, že podľa neho mučenie "funguje".

Republikánska senátorka Susan Collins argumentovala, že Trump sa aj v predvolebnej kampani prezentoval ako veľký zástanca waterboardingu. Haspel jej odvetila, že CIA momentálne ani nie je zmocnená vykonávať vypočúvanie zadržaných, a ona, ak bude do čela tejto agentúry zvolená, to ani nechce meniť. Príkaz z "vyšších miest", ktorého vykonanie by považovala za nemorálne, by Haspel podľa vlastných slov neuposlúchla ani v prípade, ak by šlo o procedúru, ktorá je legálna. "Môj morálny kompas je silný," povedala Trumpova nominantka na post šéfky CIA americkým senátorom.

Haspel bola doteraz zástupkyňou šéfa CIA Mikea Pompea, ktorý sa stal novým americkým ministrom zahraničných vecí. V tejto funkcii vystriedal Rexa Tillersona.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies