MS: Favorit Martin skončil bez medaile, nechápe ako sa to mohlo stať

NETKY.SK • 24 September 2015, 11:49 • 2 min
MS: Favorit Martin skončil bez medaile, nechápe ako sa to mohlo stať

RICHMOND - Pred štartom hovoril iba o zlate, no nakoniec skončil bez medaily. To sa trojnásobnému víťazovi časovky na majstrovstvách sveta stalo prvýkrát od roku 2008. Tony Martin tak po stredajších pretekoch nemohol hovoriť o inom, iba o sklamaní.

slovakia

left justify in out

Už niekoľko dní pred štartom 53,5 km dlhej časovky v okolí amerického mesta Richmond hovoril nemecký pretekár len o triumfe. "Ráta sa iba zlatá medaila," vyhlasoval neskromne. Dlhoročný časovkársky špecialista a jeden z najväčších favoritov si veril a dúfal, že dokáže vyrovnať rekord lídra historických tabuliek Fabiana Cancellaru. Švajčiar má na konte štyri víťazstvá a minimálne na ďalší rok ostane na piedestáli osamotený.

 

Tridsaťročný tempár Martin totiž v stredu prepadol a skončil až na siedmej priečke s odstupom 1:16 minúty na víťazného Bielorusa Vasila Kirienku. "Nemám na to odpoveď a nedokážem si to vysvetliť. Cítil som sa dobre a chcel som vyhrať zlato. Na prvých ôsmich kilometroch bolo všetko v poriadku, ale potom som stratil svoj rytmus a už som ho nenašiel," povedal sklamaný pretekár, ktorý figuroval po prvom medzičase na druhej pozícii. Postupne sa však prepadal. "Druhá polovica bola skôr morálny ako fyzický boj."

 

Nevyšiel mu už druhý pokus o vyrovnanie Švajčiarovho rekordu, vlani v španielskej Ponferrade skončil druhý o 26 sekúnd za Britom Bradleym Wigginsom. Pre Martina to je ťažká rana po celkom vydarenej sezóne. Na Tour de France sa mu totiž splnil detský sen, keď si prvýkrát v kariére obliekol žltý dres. "Vyzliekol" ho až pád a zlomená kľúčna kosť, ktorá ho pripravila o ďalšie pokračovanie na Tour a poznačila aj prípravu na svetový šampionát. Na to sa však nechcel vyhovárať, keďže sa dokázal dostať včas do formy. Na medailu to však nakoniec nestačilo. "Mal som naozaj dobrú prípravu a chcel som ísť na zlato. Bol som si tým istý, no nakoniec to bolo úplne inak ako som očakával. Proste to nebol môj deň," povedal pre cyclingnews.com.

 

Martin patrí k najúspešnejším časovkárom uplynulých rokov. Od sezóny 2009 získal na MS tri individuálne tituly (2011-2013), striebro a dva bronzy. Navyše má v zbierke aj dve prvenstvá, striebro a bronz v tímovej časovke a posledné štyri triumfy z národného šampionátu. Na OH v Londýne 2012 ho o zlato pripravil Wiggins.

Na pódium sa nedostali ani ďalší favoriti Holanďan Tom Dumoulin a Austrálčan Rohan Dennis, keď obsadili piate, respektíve šieste miesto. "Dumoulin mal ťažkú Vueltu, to je vysvetlenie. Dennisa vyradil mechanický problém. Bola to špeciálna časovka, superrýchla," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies