Most nechystá novelu zákona o občianstve, zodpovednosť má vraj Smer

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 16:58 • 2 min
Most nechystá novelu zákona o občianstve, zodpovednosť má vraj Smer

Bratislava: Zmiernením zákona sa zaoberá ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Opozičný Most-Híd nechystá novelu zákona o štátnom občianstve. Tvrdí síce, že ho treba zmeniť, keďže je protiústavný a zlý, poukazuje však na parlamentné počty. Podľa podpredsedu strany Zsolta Simona nemá veľký význam prinášať vlastnú novelu, keď o úspechu návrhov rozhoduje vládny Smer-SD. Ten opozičné návrhy zväčša odmieta.

"Pri 83 poslancoch je zodpovednosť na jednej politickej strane, na vládnej strane Smer," povedal pre TASR Simon. Opozičná strana má podľa neho obmedzené možnosti. Pripomenul, že zákon prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD), súčasný kabinet avizoval opravu tohto zákona, no dodnes sa nič v tomto smere neudialo. Simon sa pýta, koľko ľudí ešte musí prísť o slovenský pas, kým minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) príde s avizovaným riešením.

Opozičnému politikovi sa tiež nepozdáva, ako dlho o novele zákona rozhoduje Ústavný súd SR. "Už je to tam takmer dva roky," upozornil s tým, že by bol rád, keby súd v tejto veci konal rýchlejšie. "Ale čo môžeme očakávať od ústavného súdu, kde predsedníčka robí všetko tak, ako si želá prezident SR a premiér Fico?" zamyslel sa.

Šéf SMK József Berényi nedávno poukázal na to, že v Českej republike nastala zmena v zákone o občianstve, ktorá umožnila našim západným susedom získať a mať dve štátne občianstva. Vláde Roberta Fica odporučil inšpirovať sa podobne ako v minulosti.

Zákonom o štátnom občianstve reagovala prvá Ficova vláda na prijatie maďarského zákona o dvojakom občianstve, ktorý uľahčuje získanie maďarského pasu. Slovenský zákon pripravuje o slovenský pas toho, kto dobrovoľne prijme občianstvo iného štátu. Zo štatistiky zo začiatku apríla vyplýva, že právna norma pripravila o slovenský pas 483 ľudí. Najčastejšie prišli o občianstvo ľudia, ktorí prijali české občianstvo, nemecké, rakúske, britské a maďarské.

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o jeho zjemnenie, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Naposledy sa o opravu pokúšali opoziční poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, opäť neúspešne. Zmiernením zákona sa zaoberá ministerstvo vnútra. Pri úprave sa rezort rozhodol opierať aj o posudky expertov z oblasti medzinárodného práva, a to v spolupráci s rezortom zahraničných vecí a subjektov, ako je Rada Európy či Vysoký komisár OBSE pre národnostné menšiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies