Most-Híd: Novela zákona o verejnom obstarávaní je nebezpečná

NETKY.SK • 26 Január 2015, 10:12 • 2 min
Most-Híd: Novela zákona o verejnom obstarávaní je nebezpečná

BRATISLAVA – Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú vrátil parlamentu prezident SR, je podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej neúčinná, zbytočná a nebezpečná, preto strana podporí v NR SR pripomienky prezidenta, ale nie zákon ako celok. Ako povedala Žitňanská dnes novinárom, novela nerieši problém schránkových firiem. Je len marketingovým ťahom.

slovakia

left justify in out

Podľa Žitňanskej je novela zbytočná, pretože vláda má pripraviť nový zákon, aby sa neriešila účasť schránkových firiem len vo verejnom obstarávaní, ale aj akékoľvek poskytovanie verejných zdrojov schránkovým firmám. „Je vôľa do konca marca takýto zákon predložiť,“ uviedla. Zákon je podľa nej aj nebezpečný, pretože prešiel návrh poslanca Smeru-SD Maroša Kondróta, ktorý umožňuje nerobiť verejné súťaže, ak ide o slovenské predsedníctvo v EÚ. „Nie je to mimoriadna udalosť a preto nie je dôvod, aby sa obchádzali transparentné metódy verejného obstarávania,“ konštatovala. 

 

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý vrátil zákon parlamentu, v odôvodnení uviedol, že víta každú iniciatívu, ktorá sa po odhalení podozrivých nákupov v slovenských nemocniciach snaží chrániť verejné financie a obmedziť obchodovanie s neprehľadnými "schránkovými“ firmami. Prijaté opatrenia v regulácii verejného obstarávania však podľa neho musia byť účinné a musia byť v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, medzinárodnými záväzkami SR a právom Európskej únie. Podľa hlavy štátu schválený zákon o verejnom obstarávaní tieto podmienky nespĺňa. Spôsob, akým sa snaží vylúčiť účasť "schránkových“ firiem z verejného obstarávania, nie je podľa jeho názoru v súlade s Ústavou SR a právom Európskej únie. "Sami navrhovatelia pritom pripustili, že zákon bude neúčinný. Nezabráni, aby tendre vyhrávali firmy s utajenými majiteľmi, keďže vyžaduje len odkrytie formálnych vlastníkov. Preto prezident navrhol parlamentu zákon upraviť," informovala Kancelária prezidenta SR. 

 

Podľa v decembri schváleného zákona by sa na verejných obstarávaniach mohli zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou. O verejné zákazky sa podľa novely nebudú môcť uchádzať firmy so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby v nich majú účasť 10 % a viac, ani firmy, v ktorých majú uvedený podiel fyzické osoby s bydliskom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať takúto účasť. Prístup k verejnému obstarávaniu majú mať zakázaný aj firmy, v ktorých majú verejní funkcionári podiel 10 % a viac. Novela mala byť účinná pôvodne od 1. januára 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies