Most-Híd: Fico hovorí o transparentnosti len v opozícii

NETKY.SK • 11 Február 2015, 14:41 • 2 min
Most-Híd: Fico hovorí o transparentnosti len v opozícii

BRATISLAVA – Premiér Róbert Fico hovorí podľa podpredsedníčky Most-Híd Lucie Žitňanskej o právnom štáte a o transparentnosti len vtedy, keď je v opozícii, alebo keď sa do opozície chystá. Ako povedala dnes novinárom, príkladom toho je aj Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie, v ktorom Smer iba vypúšťa dymovú clonu a len formálne plní záväzok vlády.

slovakia

left justify in out

 "V praxi sa ale na otvorenosti a transparentnosti jeho vlády nezlepší vôbec nič," konštatovala. Vládou dnes schválený materiál strana Most-Híd podľa Žitňanskej Robertovi Ficovi v budúcnosti pri pobyte v opozícii umožní hovoriť, aké pozitívne veci jeho vláda pripravovala.

 

Žitňanská pripomenula, že iniciatíva Partnerstvo pre otvorené vládnutie je medzinárodnou iniciatívou vlád, ku ktorej sa vláda Ivety Radičovej prihlásila v septembri 2011 a prijala pre seba konkrétne úlohy v podobe Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v Slovenskej republike na roky 2012–2013. „Vláda Roberta Fica po svojom nástupe plán formálne prevzala a až teraz prijíma nový Akčný plán na roky 2014-2015,“ upozornila podpredsedníčka strany Most-Híd. „Výpovedné je, čo všetko z predchádzajúceho Akčného plánu táto vláda nesplnila, lebo to súvisí s verejnou kontrolou a s vytvorením zákonných garancií účasti verejnosti na tvorbe zákonov a politík,“ pokračovala Žitňanská, podľa ktorej vláda mala napríklad pripraviť kritériá na hodnotenie práce ministerstiev, tzv. barometer transparentnosti. „Ten mal začať fungovať od júla 2012. Nie je a ani nebude,“ vyhlásila. 

 

Aj keď mal podľa nej minister spravodlivosti pripraviť návrh zákona o účasti verejnosti na legislatívnom procese do júna 2013, zjavne nič také neexistuje a ani nebude. „Nový splnomocnenec vlády dnes totiž dostal úlohu do júna 2015 iba zmapovať súčasnú legislatívu a navrhnúť jej úpravy,“ vysvetlila podpredsedníčka strany Most-Híd. Za výpovedné považuje Lucia Žitňanská tiež to, čo chce ešte vláda robiť do volieb. „Zhrnúť to môžem do jednej vety - čo sa zverejňuje, bude sa zverejňovať aj naďalej,“ komentovala úlohy jednotlivých ministrov.

 

„Minister spravodlivosti dostal do konca roka 2015 za úlohu predložiť návrhy zákonov, aby sa zverejňovali hodnotenia sudcov. Znie to pekne, ale voľby budú najneskôr 5. marca 2016 a tento parlament už zákony neprerokuje. Minister spravodlivosti dostal tiež úlohu zanalyzovať súčasný stav zverejňovania súdnych rozhodnutí, pretože nie všetky súdy si plnia povinnosti zverejňovať všetky svoje rozhodnutia. Takže to, čo mal minister robiť od nástupu do funkcie, dostal za úlohu do júna 2015,“ dodala podpredsedníčka strany Most-Híd. 

 

Podľa vládou schváleného materiálu na internete by sa mala na jeseň objaviť webstránka o využívaní peňazí z európskych, nórskych či iných fondov. Takúto úlohu obsahuje návrh akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2014 - 2015. Webová aplikácia, kde chcú zverejňovať dáta o využívaní fondov a dotácií, by mala byť hotová do konca októbra 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies