Moslimskí duchovní odsudzujú upálenie pilota

NETKY.SK • 4 Február 2015, 15:42 • 2 min
Moslimskí duchovní odsudzujú upálenie pilota

DUBAJ/AMMÁN - Moslimskí duchovní v stredu odsúdili upálenie jordánskeho pilota extrémistickou skupinou Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Svorne tvrdia, že takouto formou zabíjania islam opovrhuje, bez ohľadu na jej príčiny. Extrémisti z Islamského štátu v utorok zverejnili video, na ktorom je jordánsky pilot Muád al-Kasásbi upálený zaživa v čiernej klietke. Jordánsko, ktoré bojuje proti Islamskému štátu, na incident v stredu reagovalo popravou dvoch na smrť odsúdených teroristov z al-Kájdy.

 

Jedna z najvýznamnejších egyptských univerzít al-Azhar, uznávaná sunnitskými moslimami z celého sveta, vyjadrila svoj "hlboký hnev" nad hanebným činom teroristov, ktorých označila za "satanistickú teroristickú skupinu". Ahmed al-Tajíb, vrchný predstaviteľ univerzity, sa vyjadril, že vrahovia si zaslúžia "zabitie, ukrižovanie alebo amputáciu končatín." 


Saudskoarabský duchovný Salman al-Auda napísal prostredníctvom sociálnej sieti Twitter: "Upálenie je ohavný zločin, neuznávaný islamským náboženstvom bez ohľadu na jeho príčiny. Je zavrhnutiahodný bez ohľadu na to, či je zaň zodpovedný jednotlivec alebo skupina." Islamský štát naopak zverejnil na Twitteri náboženský dekrét, v ktorom odobril upálenie neveriaceho. 

 

Šokujúce je, že čin odsúdili dokonca aj duchovní sympatizujúci s džihádistami, tvrdiac, že poprava a jej nahrávanie zničí Islamský štát. "Znižuje to popularitu Islamského štátu, pretože na islam sa dívame ako na náboženstvo milosti a tolerancie, v ktorom aj počas boja majú byť väznenému zaistené dobré podmienky. Táto metóda obráti spoločnosť proti Islamskému štátu," povedal Abú Sajjaf, jordánsky salafistický duchovný, ktorý strávil takmer desať rokov vo väzení za radikálne aktivity v boji proti americkým jednotkám.    

 

Zabíjanie odsúdila aj arabská tlač. Arabské noviny al-Haját publikovali na titulnej strane článok s nadpisom Barbarstvo. Saudskoarabský denník al-Rijád zase napísal, že Islamský štát upálením al-Kasásbiho ešte väčšmi prehĺbil svoju krutosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies